‘La historia de Lai’ recull les històries de desenes de gats del carrer. Fet per dos voluntaris de l’associació animalista Rescat, el conte pretén arribar a tothom i conscienciar sobre la tasca important que es fa a les colònies de gats de la ciutat. Durant 10 anys, Rescat ha tingut cura dels animals a les diverses colònies que té distribuïdes a Nou Barris i Sant Andreu. L’associació vol ara fer visibles els problemes que es troben per rescatar aquests animals. A la ciutat hi ha milers de gats de carrer censats, però la majoria viuen amagats, com les seves històries. Els beneficis de les vendes aniran destinats a Rescat.

L’Ivan Aparicio va començar fent dibuixos per a les campanyes de l’associació animalista Rescat. La seva parella, Susana Pérez, s’encarrega de gestionar una de les colònies de l’entitat. Les històries viscudes per la Susana amb els gats  han servit per filar un conte sobre els gats de carrer.  “És una realitat molt amagada, —comenta l’Ivan Aparicio, autor del llibre— amb aquest conte el que volia era fer una història que pogués arribar a tothom a partir de casos reals. La història de la meva parella, la Susana, que m’ha anat explicant cada dia els seus problemes per tenir cura de la colònia que gestiona. Problemes que passen desapercebuts”. Els problemes passen des de combatre la mala imatge que molta gent tenen dels gats de carrer i els cuidadors, fins a les cures i l’alimentació d’aquests animals.

El llibre destina part dels beneficis a l’entitat Rescat, que gestiona diverses colònies de gats a Nou Barris i Sant Andreu. Es pot adquirir a La Casa del Llibre o a través d’Amazon, o a partir de la pròpia entitat. La publicació del llibre coincideix amb el 10è aniversari oficial de l’associació Rescat. En aquest temps han tingut cura de milers de gats. Precisament, entre els actes de celebració de l’aniversari s’inclou un recull de tots els animals que s’han donat en adopció durant aquests 10 anys.