Aquest dissabte prop de 250 farmàcies de Barcelona han col·laborat en la campanya. A totes, diversos voluntaris s’han dedicat a explicar la iniciativa als clients que hi passaven, que podien comprar un cupó solidari de 2,5 euros i ajudar així a erradicar la pobresa farmacèutica.

L’ONG Banc Farmacèutic, que organitza la campanya, ha recollit fins a 40.000 euros, 10.000 euros més del que tenien previst. Tots aquests diners es destinaran a pagar medicaments que requereixen recepta mèdica per als beneficiaris del Fons Social de Medicaments. Segons ha explicat el director de l’entitat, Jordi Bosch, “volem evitar que cap pacient hagi de triar entre el seu tractament o menjar“. Els diners recaptats serviran, segons l’ONG, per finançar els propers sis mesos del tractament farmacèutic d’aquells que no se’ls poden pagar. Els primers donants han destacat que “és un petit gest i una petita aportació, que és molt necessària que la fem”.

La pobresa farmacèutica és de les cares més desconegudes de la desigualtat al nostre país, però afecta més de dos milions de persones, que representa prop del 5 % de la població.

L’Ajuntament se suma a la Campanya de Medicaments Solidaris

L’Ajuntament s’hi ha sumat i fa a una crida a la ciutadania per participar-hi. Des del 2016, l’Ajuntament destina una partida de 100.000 euros l’any a facilitar l’accés als medicaments a persones en situació de vulnerabilitat. Ho fan a través dels convenis de col·laboració que tenen amb l’ONG Banc Farmacèutic i la Creu Roja, que ajuden a fer front al pagament de medicaments a persones amb rendes baixes que no compleixen els criteris legals per l’exempció del copagament farmacèutic.

A part d’aquestes aportacions, el consistori també ofereix ajuts individuals a través dels serveis socials municipals, que l’any passat van suposar uns 62.500 euros.

L’Ajuntament ha aprofitat aquesta campanya per alertar del mal que ha fet el copagament farmacèutic, incrementat l’any 2012 pel Govern espanyol i que, al seu entendre, suposa un greu topall per a milers de persones que han vist com es complicava el seu accés als medicaments.