L’acte vandàlic ha estat denunciat a través de les xarxes amb imatges enregistrades pels mateixos treballadors des de l’interior del tren. A banda de trencar els vidres del comboi, els grafiters també han fet nombroses pintades a la unitat.
Segons TMB, una quinzena de vàndals, la majoria emmascarats, van abordar el comboi per fer-hi pintades murals i quan els treballadors els van recriminar l’acció van llançar pedres contra el tren i van acabar destrossant el vidre d’una de les cabines. Cap empleat va resultar lesionat i els assaltants van fugir a través del túnel en direcció a l’estació de Diagonal, per on van sortir a l’exterior.
TMB ha confirmat que després d’avaluar els desperfectes causats per l’agressió presentaran una denúncia per danys materials, a través del procediment habitual. L’empresa considera “intolerable l’ús de la violència contra les persones per part de grups de grafiters especialitzats en intrusions a xarxes ferroviàries”. Asseguren que el comboi, a més de vidres trencats, ha acabat pintat per les dues bandes. Afegeixen que no es van poder identificar els grafiters. A més, denuncien que l’agressivitat i el vandalisme a les estacions de metro ha anat a l’alça en els darrers mesos i que els grafiters actuen sovint al suburbà.
Augment de l’agressivitat dels grafiters
De fet, no és la primera vegada que grups de grafiters actuen de forma coordinada al suburbà. Se’ls havia vist actuar , també amb certa violència, en altres estacions de metro, com la Pau, a l’L2, Can Vidalet, a l’L5, o a la Trinitat Nova, a l’L3. A principis d’any TMB va xifrar en un miler els grafiters identificats.
El sindicat UGT dels treballadors del metro també s’afegeixen a la denúncia de l’augment de l’agressivitat dels grafiters, sobretot, diuen, els dos darrers anys. L’Ajuntament ja va demanar canvis legislatius per frenar aquests actes vandàlics al metro i va anunciar que es coordinaria amb la resta d’operadors de transport públic per abordar la problemàtica. TMB apunta que està treballant per dificultar intrusions a les instal·lacions i està donant indicacions als professionals així com eines d’autoprotecció. Reclamen, però, que les competències els depassen i que es fa necessària una actuació coordinada de la seguretat pública i la judicatura.
Crítiques a Colau davant els nous actes vandàlics
L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat a que “aquestes agressions són inacceptables” i que el servei de metro és “un servei públic essencial”.
Aquestes agressions són inacceptables. Tot el suport a les treballadores i treballadors de @TMB_Barcelona #metroBCN, un servei públic essencial de la ciutathttps://t.co/ufZrjPKI3x
— Ada Colau (@AdaColau) 5 de maig de 2018
Des de l’oposició, Colau ha rebut les crítiques d’ERC i PP pels nous actes vandàlics al metro. El portaveu del Grup Municipal d’ERC, Jordi Coronas, li ha recriminat que “no n’hi ha prou amb fer tuits” i li ha exigit un “protocol d’actuació urgent” amb els cossos policials, mentre que el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha requerit que el consistori ha d’identificar els autors i presentar-se com a acusació particular, a més de reclamar danys.
No n’hi ha prou amb fer tuits @AdaColau cal implementar les mesures que els treballadors demanen fa temps i un protocol actuació urgent amb @mossos i @barcelona_GUB https://t.co/oHajv29i2Z
— Jordi Coronas (@jordicoronas) 5 de maig de 2018
Pido a @AdaColau como máxima responsable en seguridad que incremente la vigilancia en #metroBCN para evitar nuevos actos de violencia e incivismo por parte de grafiteros. @bcn_ajuntament debe identificar a los autores, presentar acusación particular y reclamar daños. https://t.co/HQS3YjkQY5
— Alberto Fernández (@albertofdezxbcn) 5 de maig de 2018