L’AFA de l’Escola Molí de Finestrelles treballa des de fa dos cursos en la transformació del pati del centre amb l’objectiu de convertir-lo en un espai més coeducatiu, amb elements naturals i que potenciï la creativitat i psicomotricitat dels infants.

La transformació consta de tres fases i, de moment, durant les vacances de Setmana Santa, les famílies han executat la primera fase del projecte.

Un espai exterior naturalitzat

En aquesta primera fase s’ha remodelat el pati de P3, on s’ha instal·lat una àgora, un escenari i diversos jocs d’equilibri. Tots aquests elements estan fets amb materials naturals com troncs i fibra de coco. Al pati gran s’hi ha creat una duna, un element que dona altura a l’espai i inclou la plantació de petits arbustos. També s’han plantat sis arbres nous, que quan creixin, crearan més ombra.

Un altre element destacat és la instal·lació d’una gran estructura de fusta que es pot transformar segons les necessitats i la imaginació dels infants. De fet, inicialment s’hi han instal·lat unes teles d’acrobàcies que s’utilitzen com a gronxadors.

Les fases pendents d’executar

Les properes fases del projecte inclouen la construcció d’una segona duna molt més gran que connectarà amb l’actual a través d’un petit canal d’aigua que rememorarà el rec Comtal. A la zona porxada hi ha prevista la instal·lació de jocs de taula, diversos racons de descans i un racó de lectura.

A les grades actuals de ciment també s’hi col·locaran elements nous que permetran als infants jugar-hi més. I també es vestiran les parets que envolten el recinte escolar amb elements naturals.

El cost total de projecte està valorat en 70.000 euros. De moment l’AFA ha pogut executar-ne un terç, gràcies al pressupost del que ha disposat aquest curs.

El redisseny del pati s’ha fet amb el suport de Milanta, una empresa especialitzada en transformar els patis escolars en espais més naturals. Per desenvolupar-lo s’han tingut en compte les necessitats pedagògiques del centre i l’opinió de les famílies, i sobretot dels infants, a través de l’elaboració d’enquestes.

Un projecte amb la mirada posada en el futur Institut Escola

El projecte de transformació ha estat validat tant per l’escola com per la direcció de l’Institut Vapor del Fil, ja que el Consorci d’Educació té prevista una fusió dels dos centres educatius els propers cursos.

El projecte l’hem impulsat la comissió de pati de l’AFA, però ha estat validat per les direccions de l’escola i de l’institut que s’ha de fusionar amb nosaltres
Alba Pijuàn, AFA Escola Molí de Finestrelles

De moment, segons la cap d’estudis de l’Escola Molí de Finestrelles, Glòria García, el projecte de fusió és molt incipient.

Quan es formalitzi la fusió es decidirà el nom definitiu del centre que integrarà l’alumnat i els equips educatius dels dos centres actuals, amb dues línies d’educació infantil, primària i ESO. Perquè la fusió sigui possible, l’Escola Molí de Finestrelles ha d’adequar les instal·lacions actuals.

El curs passat ja es van efectuar les primeres obres, que continuaran els propers cursos. De fet, aquest estiu hi ha prevista una actuació a la cuina i al menjador. D’altra banda, l’Institut Vapor del Fil, que es troba provisionalment al recinte de la Fabra i Coats, el curs vinent ocuparà els mòduls on ha estat ubicat l’Institut la Sagrera-Sant Andreu els darrers dos anys.