Segons l’AECC, la majoria dels càncers de còlon -o colorectals- apareixen sobre un pòlip ja existent a la mucosa del còlon, que evoluciona cap al tumor maligne. Com en la resta de neoplàsies, la detecció precoç de la malaltia és una de les claus per combatre aquest tipus de càncer, que es caracteritza per desenvolupar-se de forma molt silenciosa i gairebé sense donar símptomes. El càncer de còlon és el segon més comú en les dones i el tercer en els homes, i té una mortalitat de prop de 30 casos per cada 100.000 habitants a l’estat.

Per aquest motiu, l’Hospital del Mar i el Clínic col·laboren des de 2009 en un programa de detecció, mitjançant una prova senzilla, destinat a persones d’entre 50 i 69 anys. L’AECC, però, reclama que la prova es faci extensiva per a tothom. Aquest programa de prevenció detecta sang en les defecacions i n’identifica l’origen amb una colonoscòpia. D’aquesta manera es poden eliminar els pòlips abans que s’acabin convertint en tumors.

A més de les proves de detecció precoç, la prevenció del càncer es basa en el seguiment d’una dieta equilibrada i en evitar l’alcohol i el tabac. Uns hàbits saludables que poden contribuir a rebaixar les xifres estimades d’afectació d’aquesta patologia: segons la Generalitat, l’any 2015 s’hauran detectat 7.750 nous casos de càncer colorectal, 4.968 homes i 2.782 dones.

L’edat és un dels factors de risc del càncer de còlon -les probabilitats creixen a partir dels 50 anys-, tot i que els antecedents familiars de tumors o altres malalties a l’aparell digestiu també poden ser rellevants.