Cues per entrar

a la Ciutat de la Justícia i prohibida l’entrada abans de les 9 h. És el que pateixen cada matí advocats, procuradors i ciutadans que van als jutjats a fer alguna gestió durant la desescalada pel coronavirus. Els més perjudicats, però, són els primers que, segons han explicat a betevé, arriben tard als judicis, sobretot els que tenen assenyalats a les nou. “Ara per ara, però, els jutges entenen aquest retard d’entre cinc i 10 minuts”, explica l’advocada Cristina Muntanyola, que remarca que abans els deixaven entrar mitja hora abans per començar les vistes a l’hora.

Cues als jutjats

A més, per entrar als jutjats, és obligatori tenir cita prèvia o cita judicial i portar mascareta. Ara bé, més enllà de les mesures de protecció, advocats i procuradors també comencen a patir el col·lapse d’assumptes després del confinament per la covid-19. De fet, expliquen que els han suspès molts judicis. “Tenia un judici assenyalat pel 19 de setembre des de fa un any i no és de rebut que ara em diguin que el suspenen fins al 21 d’abril del 2021. No ho entenc”, es queixa el procurador Carlos Ram de Viu.

Judicis a la tarda i telemàtics

Per gestionar el col·lapse i evitar massa suspensions de judicis, els magistrats tenen la possibilitat de celebrar judicis a la tarda en aquells edificis on no hi ha prou espai per fer-los tots al matí (complint les noves mesures de seguretat). Això, segons el Departament de Justícia no passa a Barcelona i, per tant, en cas que el magistrat o magistrada vulgui assenyalar-ne a la tarda, els funcionaris no estan obligats a treballar. Si ho fan, haurà de ser de forma voluntària, malgrat que l’auxili judicial és imprescindible per a les vistes orals.

Des del sindicat STAJ, Antonio Asensio demana que hi hagi compensacions per als funcionaris que es prestin a treballar a la tarda. Precisament aquest dimarts ha tornat a treballar el 100 % de la plantilla, excepte els que tenen un risc alt de contagi o s’han de dedicar a la cura de familiars.

Una altra de les mesures de la desescalada judicial és fer judicis telemàtics, tot i que el magistrat de Primera Instància 2 de l’Hospitalet del Llobregat, Ignasi Fernández, no ho veu una bona mesura perquè “el jutge necessita poder percebre la prova testifical, no només per allò que es diu, sinó per com es diu”. Per això, únicament és partidari d’utilitzar les videoconferències per audiències prèvies, ja que només interactua amb els professionals i no han de declarar ni acusats ni testimonis.

Jutjats de Barcelona

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a