Pas endavant per a l’ampliació de l’estació de Sants, que farà un canvi radical en els propers anys. Adif ja té la redacció dels tres primers proajectes que estan ara en fase de supervisió i que defineixen la plaça dels Països Catalans, l’edifici de viatgers i l’entorn de l’estació. La previsió és que l’aprovació tècnica es faci abans que finalitzi l’any per fer-ne la licitació i que les obres puguin començar el primer trimestre del 2024. La transformació de Barcelona Sants suposarà una inversió de 125 milions d’euros.

Treball coordinat i procés participatiu

Segons ha informat Adif en un comunicat, la redacció s’ha fet de manera coordinada amb els equips tècnics de l’Ajuntament de Barcelona amb reunions setmanals. També destaca que s’ha tingut en compte el resultat del procés participatiu amb entitats veïnals i comerciants.

L’edifici de viatgers, la plaça i l’entorn de l’estació

Els tres projectes redactats detallen com serà l’edifici de viatgers, la plaça dels Països Catalans i els voltants de l’estació. Pel que fa a la plaça, tornarà als orígens, i serà més verda, amb jocs infantils i àrees de descans per donar resposta a les peticions veïnals.

L’edifici de viatgers tindrà una sala d’embarcament nova per a l’alta velocitat i també s’ampliarà l’espai dedicat a la zona dedicada als passatgers de Rodalies. També hi haurà dos nous accessos i es refà el vestíbul, reorganitzant els espais. Serà una infraestructura oberta, àmplia, lluminosa, amb façanes transparents i eficient energèticament. 

Finalment, l’entorn de Barcelona Sants prioritzarà els espais d’accés a la terminal i s’endreça el trànsit. De moment, aquesta setmana ja han començat els treballs previs per traslladar tot el trànsit rodat a la banda mar, que és per on haurà de passar amb la configuració definitiva.