Durant aquests primers nou mesos de pandèmia, en general, s’ha reduït el consum de substàncies estupefaents i d’alcohol, sobretot perquè han resultat més inaccessibles. Però les entitats que treballen en el tractament de les persones amb addiccions temen que quan s’acabi la situació actual, pot ressorgir el problema amb més intensitat.

“Quan acabi aquest període, ho notarem”, ha advertit Joan Colom, responsable de la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya. En declaracions al programa ‘reset’, de betevé, Colom ha subratllat que, durant aquests mesos, “ha augmentat molt el malestar emocional i això vol dir que, quan això s’acabi, tindrem més estrès posttraumàtic“, la qual cosa pot conduir a un increment del consum de tota mena de substàncies.

El subdirector de Drogodependències preveu que, quan passi la pandèmia, hi haurà “un increment de la demanda”, tant als centres de salut mental, com als centres on es tracten les addicions. Colom creu que “hi ha persones que s’han pogut desestabilitzar i buscar sortides en les substàncies o les addiccions a aquesta mala situació emocional”.

Més casos de patologia dual

Des de Projecte Home, de fet, afirmen que ja estan notant aquesta tendència. El seu director a Catalunya, Oriol Esculies, ha posat com a exemple les darreres dades del centre de dia que tenen a Montgat: “Més del 70 % de les persones que arriben a dia d’avui tenen, a més de consum de drogues, altres problemàtiques psicològiques, que en diem patologia dual”. Segons ha explicat també a ‘reset’, això fa que la situació sigui “més greu” i “crea més pressió assistencial“, per la qual cosa demana “més recursos i més personal”.

Augmenta el consum d’ansiolítics

Un altre dels símptomes d’aquesta situació d’estrès emocional és l’augment del consum d’ansiolítics sense recepta. “S’ha incrementat per set”, segons Colom, que ho atribueix a “la preocupació pel futur i la mort de familiars propers”, que qualifica com a “desencadenants” per al consum de tota mena de substàncies.

El Dr. Antoni Gual, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic, afirma que aquest increment del consum d’ansiolítics s’ha produït “sobretot en dones”.

Recaigudes més greus

Gual també ha apuntat que, pel que fa a les drogues, durant el confinament, “han desaparegut les urgències“, mentre que ara “han tornat a rebrotar”. A més, ha explicat que els pacients ho han viscut de manera diferenciada: “Els que estaven estabilitzats ho han pogut gaudir, però aquells que encara estaven consumint han tingut grans complicacions“.

En aquest sentit, segons el Dr. Gual, “les recaigudes han estat més greus del que eren habitualment“. I ha assenyalat dos factors que “estan incidint molt negativament”: la gent que viu sola i les persones que han tingut una pèrdua d’ingressos, la qual cosa “ha generat un major consum d’alcohol”.

Teràpies virtuals

La pandèmia també ha fet que s’hagin introduït noves eines per tractar les persones amb addiccions. “Els centres ens hem adaptat i hem fet grups terapèutics per videoconferència“, segons ha explicat Esculies. “Està funcionant bé i segurament ha vingut per quedar-se“. El director de Projecte Home subratlla que això permet “atendre més gent de noves maneres“.

També Joan Colom ha assegurat que s’ha creat un grup de treball per analitzar les possibilitats de la telemedicina en aquests casos. “Els resultats han estat altament positius“, segons el subdirector de Drododependències, que creu que “aquests instruments no estan aquí per substituir, però sí per complementar els tractaments“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a