Als entorns del temple de la Sagrada Família, l’objectiu és  convertir-los en una àrea per a vianants, amb talls als carrers de la Marina, Sardenya i Provença, que es faran aprofitant els mercats de Nadal que s’hi fan per aquestes dates. En aquesta zona, a més, també es busca millorar la seguretat viària en els moments en què l’acumulació de gent a les voreres fa que també s’ocupi la calçada.

Pel que fa als obstacles mòbils que es van col·locar en alguns punts de la ciutat després dels atemptats de la Rambla, es volen substituir per d’altres de fixes, com també es farà amb els que ara s’instal·lin. Amb aquesta fita, també s’estudiarà l’ús d’elements ordinaris del mobiliari urbà com a elements de protecció de zones vulnerables. Segons el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, però, es farà amb la condició de “no desfer el model de la ciutat de Barcelona”.

 

Tot plegat, se suma a les mesures que ja es van posar en marxa just després dels atemptats del 17 d’agost, entre les quals el reforç de la vigilància policial en espais sensibles. La implantació de les noves propostes, que es farà de manera progressiva, s’ha decidit en el marc del grup específic creat dins la Junta Local de Seguretat per analitzar els riscos i valorar aspectes de seguretat antiterrorista. L’integren l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Les mesures s’han pres a les portes de la campanya de Nadal, una època en què se n’adoptaran també de provisionals, que desapareixeran a partir del gener. Una de les que ja és habitual és el reforç de la presència de Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra a les zones comercials, especialment amb patrulles uniformades a peu. Es desplegaran, a més del centre de la ciutat, pels eixos comercials de cada barri.

Pel que fa a la detecció de radicalismes, el Departament d’Interior informa que ja s’ha iniciat la formació a membres i comandaments de la Guàrdia Urbana, per part de personal especialitzat dels Mossos d’Esquadra.