“Al meu cor i a la meva ment, és un gran acte”. És la reflexió que una jove víctima d’abús sexual (vol conservar l’anonimat) ha fet davant els micròfons de betevé després de fer ús del servei d’acompanyament a judici que ofereix el Departament de Justícia. Es tracta d’un programa dirigit a qualsevol persona que necessiti suport emocional i orientació durant una vista oral.

En què consisteix? Es posa en contacte la víctima amb un psicòleg o treballador social que estarà al seu costat el dia del procediment. La idea és, sobretot, que la persona estigui tranquil·la i pugui enfrontar-se al judici sense distorsions. Així ho assegura Beatriz Navarro, psicòloga del servei: “Quan arriba el judici, ja ha passat molt de temps, dels fets o des que van denunciar. Torna a aflorar tot el que va passar en un dia. El que fem aquí és poder aguantar tot això, sostenir-ho”, explica. Es troben un cop abans de la vista i, a l’interior de la sala, no se separen.

Un víctima d'abús sexual accedeix al servei
Una jove víctima d’abús sexual accedeix al servei

A banda de donar suport psicològic i emocional, els professionals expliquen al denunciant els procediments judicials que ha de seguir i vetllen perquè s’apliquin les seves preferències, com ara que es col·loquin mampares que el separin de l’acusat o bé que aquest utilitzi circuits alternatius per evitar que es trobin. En el cas de la jove entrevistada, ho va deixar tot a mans de Navarro. “No em venia de gust pensar-hi [en el judici]”, explica, i la Beatriz va fer-li de mentora: li va donar instruccions sobre què havia de fer, on havia d’anar i a qui havia de contestar les preguntes.

La majoria d’acompanyaments, per abús o agressió sexual

Tothom qui ho cregui convenient pot sol·licitar el servei. A l’abril del 2018 es va engegar als 49 partits judicials d’arreu de Catalunya i, des d’aleshores, s’han fet 451 acompanyaments físics a judici, 87 dels quals al Barcelonès. Segons Navarro, la majoria d’acompanyaments es fan en cas d’abús o agressió sexual, també a menors.

Atenció a les víctimes de violència masclista

L’adjudicatària del servei és l’empresa d’interès social Intress, que també atén les víctimes de violència masclista en el moment de la compareixença davant dels jutjats de violència sobre la dona (VIDO). En aquest cas, des de l’abril passat han fet 4.881 atencions a tot el territori català, 865 de les quals al Barcelonès.

El servei d’acompanyament a judici, al Firactiva’t

Aquest és un dels serveis que es presenta al Firactiva’t, una mostra que el Departament de Justícia ha estrenat per ensenyar al públic les activitats per a la reinserció de presos i l’atenció a la víctima del delicte que es promouen des de la Generalitat. S’hi exposen, fins al proper 22 de febrer, un centenar d’activitats. És d’entrada lliure i està instal·lada al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), al número 40 del carrer d’Ausiàs Marc.