La taxa d’atur de la població estrangera és molt superior a la de la població de nacionalitat espanyola i, en algun cas, fins i tot es dobla. Ho diu un informe de Comissions Obreres, que es basa en les darreres dades de l’Enquesta de població activa. Segons el sindicat, en el cas de joves espanyols, d’entre 16 i 30 anys , la taxa d’atur és d’un 19,9 % pel que fa als homes i d’un 15,3 % en les dones. Aquest percentatge, però, puja considerablement quan parlem de joves amb nacionalitat estrangera: la taxa en les dones es dispara fins a més del 33 % i, la dels homes, en més d’un 26 %. Comissions Obreres alerta que la situació econòmica de les famílies estrangeres és pitjor que la de les persones espanyoles: hi ha més atur, estan ocupats en feines més precàries i més mal pagades.

La Llei d’estrangeria, un obstacle

El sindicat afirma que l’actual Llei d’estrangeria comporta dificultats importants per accedir a la regularitat laboral. El problema, diuen, és que cal un mínim de tres anys de residència a l’estat espanyol i un contracte de treball d’un any a jornada completa. A més, afegeixen que els procediments de reagrupament dificulten la reunificació de la família i afecten la inserció social i laboral dels joves. Una altra de les dificultats amb les quals es topen els joves estrangers, són els estereotips. Segons el sindicat, això afecta la contractació i gestió de personal per part de les empreses.

Tot plegat fa que aquest grup de població abandoni sovint precoçment els estudis i accedeixi a feines més precàries o mal pagades. De fet, segons l’informe la majoria, més d’un 35 % treballa en el sector de la restauració i el comerç. Un àmbit que segons CCOO molt més precari que altres. Per contra, poc més d’un 5 % d’aquests joves ocupen un lloc de feina de tècnic superior. En el cas dels que tenen nacionalitat espanyola el percentatge s’eleva fins a gairebé el 25 %.

Més pressupost i implicació de les administracions

Des del sindicat demanen a les institucions que s’agilitzin els procediments d’estrangeria, especialment el reagrupament familiar. Proposen també lluitar contra el fracàs escolar amb més dotació pressupostària i que, a més, es promoguin activitats de sensibilització per lluitar contra els estereotips. Creuen que cal fer molta feina sobretot entre els empresaris, que són reticents a l’hora de contractar joves estrangers.