El març es produiran dos canvis de nom de carrers: a Gràcia, el de Secretari de Coloma passarà a dir-se carrer de Pau Alsina el dia 17; i, una setmana més tard, el 24, l’avinguda del Príncep d’Astúries (frontera entre Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi) es rebatejarà com a Riera de Cassoles. També en breu està previst que la Ponència del Nomenclàtor debati sobre el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per dels Quinze, una iniciativa popular aprovada ja pel districte de Nou Barris. Aquí, de fet, la proximitat de la substitució ha precipitat recentment la instal·lació abans d’hora, per error, d’unes plaques de trànsit amb la nova denominació, que han hagut de ser retirades.

Tràmits burocràtics

Però què suposa per als veïns i comerciants d’un carrer que aquest canviï de nom? Des de la Plataforma Riera de Cassoles, impulsora d’aquest nom, asseguren que “molt poca cosa”. Francesc Rosell explica que l’Ajuntament enviarà una carta a tots els veïns i que aquest document “ens ha de facilitar emprendre sense cost tràmits com renovar el DNI amb la nova adreça, el passaport o domiciliacions”. En qualsevol cas “seran gestions voluntàries” i es pot esperar fins al moment que caduquin aquests documents personals. “Algú tenia la preocupació sobre què passaria amb les escriptures”, diu Rosell, i aclareix que com “la referència cadastral és la mateixa, no és necessari anar a pagar notaris per canviar escriptures“.

En el cas d’establiments i empreses hi ha altres tràmits que sí han d’assumir els propietaris. El Joan Anglada, que té una matalasseria a la mateixa avinguda, assegura que haurà de “canviar l’adreça de l’encapçalament de les factures o de la propaganda“, per exemple. En un estanc veí s’han avançat i ja han incorporat a les últimes targetes de visita el nom de Riera de Cassoles, convivint, però, amb la denominació anterior.

L’experiència de la Barceloneta

Els que ja han passat per un procés similar són els establiments del carrer de Pepe Rubianes, a la Barceloneta. El nom de l’actor va substituir el de l’Almirall Cervera el maig del 2018. Per a alguns restauradors va ser un canvi difícil per la llarga vinculació del local amb la denominació anterior. El propietari del restaurant Salamanca, Silvestre Sánchez, explica que “fa 50 anys que repartim per tot el món targetes amb l’adreça d’Almirall Cervera i ens arriba molta gent buscant aquest nom”. Tot i això, hi continuen arribant. També ho assegura la Patricia Pereda, del Rías do Miño: “Els taxistes saben que són el mateix carrer”. Després de gairebé un any del canvi, però, encara té pendent modificar una adreça: la que apareix en els sobres de les tovalloles humides que entreguen als clients.

Discrepàncies amb Riera de Cassoles

En el cas de la nova Riera de Cassoles s’hi afegeix un altre problema: el d’un grup de veïns descontents amb el nom nou. “No ens agrada”, diu la Mari Carmen Bou, de la Plataforma Príncep d’Astúries. I afegeix que “ja hi havia un nom durant la República que era Prat de la Riba, però també es podia escollir una denominació més moderna o de cantants d’òpera catalans…”. El Joan Anglada creu que el nom de riera “no dona prestigi” i conclou que “ja que faig despesa per canviar documents, ens hauria agradat tenir opinió”. L’associació ha presentat al·legacions però no han estat acceptades perquè es van presentar fora de termini. Des de la Plataforma Riera de Cassoles, Gerard Soler assegura que aquesta denominació té un fonament “històric i cultural”, ja que hi havia la continuació de la riera de Vallcarca, que en aquest tram es coneixia com de Cassoles.