El programa d’acollida d’infants sahrauís Vacances en pau torna aquest estiu després de dos anys aturat per la pandèmia. Ho fa, però, amb una caiguda d’aproximadament el 50 % de famílies acollidores i, per tant, d’infants d’entre vuit i 12 anys que poden passar dos mesos de vacances lluny dels campaments de refugiats i de la calor de l’estiu sahrauí. L’Associació Sàhara Horta, que gestiona el programa en aquesta part de la ciutat, han aprofitat la festa de benvinguda als participants celebrada al Centre Cívic Matas i Ramis per demanar més implicació ciutadana.

El president de l’entitat, Manel Ebri, destaca que aquest any Horta ha acollit sis infants quan abans de la pandèmia n’arribaven 12. Explica que és una tendència que s’ha donat, també, a la resta de Catalunya, on s’ha passat d’aproximadament 500 infants a uns 270. “La pandèmia ha trencat el vincle i són dos anys sense poder fer el programa, aquesta és una edició per tornar a agafar el ritme”, assegura. Per això han volgut fer una crida, com ja van fer a l’abril, per trobar més famílies que vulguin acollir ja que, adverteix, “la necessitat per part dels infants sahrauís” segueix existint.

A banda de gestionar l’acollida, Sàhara Horta organitza també un casal esportiu i facilita la col·laboració del barri per altres mitjans. Per exemple, durant la festa de benvinguda, amb atracció d’escuma i berenar inclosos, els comerços de la zona han donat regals als participants.

La majoria dels infants sahrauís del programa Vacances en pau ja són amb les famílies d’acollida

Sensibilitzar la societat catalana i vetllar per la salut dels infants

Un dels objectius del programa és aconseguir la sensibilització de la societat catalana amb el conflicte del Sàhara Occidental i les implicacions que té per al poble sahrauí. A banda de participar en activitats diverses, els infants també passen revisions mèdiques per diagnosticar i, si cal, tractar algun aspecte del seu estat de salut.