La majoria dels infants sahrauís que participen en la iniciativa Vacances en pau ja són, hores d’ara, amb les seves famílies d’acollida. Diverses complicacions burocràtiques han endarrerit l’arribada d’aquests nens i nenes a Catalunya, que es preveia per principis de juliol.

Els responsables del programa, que promou l’acollida de nens i nenes sahrauís per part de famílies catalanes durant els mesos d’estiu, expliquen que “tot i que els tràmits es podrien haver agilitzat, no consideren que la gestió hagi estat incorrecte”. En les edicions anteriors, abans de la pandèmia, els infants arribaven a Barcelona durant els primers dies de juliol. En aquesta ocasió van aterrar a l’aeroport del Prat dijous passat, 21 de juliol.

Per què s’ha endarrerit l’arribada?

El projecte Vacances en pau es va haver d’aturar durant dos anys a causa de la pandèmia. Els responsables de la iniciativa han explicat a betevé que van decidir tirar endavant el projecte d’acollida per a l’estiu del 2022, durant el mes d’abril, quan la situació de la pandèmia ho va permetre. “Això és dos o tres mesos més tard que quan iniciem els tràmits normalment”, ha explicat Susanna Sanahujes, coordinadora del projecte.

A més a més, l’organització dels vols també s’ha modificat. Els infants normalment arribaven a Barcelona en vols regulars. Aquest any, per mirar d’agilitzar el viatge, s’ha organitzat un vol xàrter directe a Barcelona. “El fet d’organitzar un vol xàrter ha provocat l’arribada de 240 infants de cop, i això ha generat alguns petits retards en tot el procediment burocràtic un cop arribats a l’aeroport”, afegeix Sanahujes.

Arribada nens sahrauis 2022

Els infants van aterrar a Barcelona dijous passat, 21 de juliol, cap els volts de les 20.15 h (amb dues hores de retard) i, segons explica l’associació, van estar aproximadament quatre hores per passar el control policial; “alguns dels infants volaven a Balears, fet que va endarrerir una mica el tràmit”. Tot i que reconeixen que “hi ha punts a millorar” agraeixen la diligència amb què es van fer els tràmits.

30 infants encara no han pogut viatjar

Des de l’associació expliquen que, per ara, han arribat a Catalunya 240 dels 270 nens i nenes que participen en aquest projecte. Asseguren que no existeix cap trava burocràtica “ha estat un tema de la capacitat de l’avió”, diu. Aquest infants es troben hores d’ara en espera que se’ls informi d’una nova data per volar a Barcelona. “Estem mirant la possibilitat que volin en vols regulars”, ha explicat Sanahujes.