La masia de Can Paronet, situada al límit dels barris de la Vall d’Hebron i la Clota, podria tenir els dies comptats. Ho ha avançat ‘El Periódico’ i ho ha confirmat betevé. El motiu és el projecte d’ampliació de la Residència de Gent Gran Ronda de Dalt, que preveu ocupar l’espai on ara hi ha la casa rural de finals del segle XVIII i on fins al 2007 hi va viure la darrera bugadera d’Horta, Àgueda Samsó.

Can Paronet està classificada com a casa pairal comuna i no està inclosa dins el catàleg de patrimoni històric de la ciutat. És per això que al darrer plenari d’Horta-Guinardó es va resoldre el projecte urbanístic que l’ha de condemnar, amb els vots favorables de PSC, ERC i PP, el vot en contra de BComú i l’abstenció de Junts i Vox. En aquell mateix plenari membres del Grup d’Estudis Històrics de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada el Pou van posar el crit d’alerta davant la situació.

Testimoni del passat rural de la Clota

Can Paronet inclou diversos elements rurals típics en les cases de la zona. Encara conserva un safareig a tocar de la porta d’entrada així com una bassa, un pou, el cobert d’una sínia i un hort. Al seu interior també es conserven les bigues de fusta originals, alguns mobles antics i una llar de foc.

Intent per aturar l’enderroc

El Pla especial urbanístic per a l’ampliació de la residència, de titularitat privada, preveu la creació d’un edifici de quatre plantes i més de 13.000 metres quadrats de sostre. Això permetrà que l’equipament augmenti en 50 el nombre d’habitacions actual, que és de 165, segons descriu el projecte que promou Mercantil Alta Future S.L.

Des d’El Pou, creuen que l’ampliació es podria fer en una altra part del terreny, que pertany a la congregació de les Monges Mínimes i reconvertir Can Paronet en oficines o aules de taller i el jardí en espai terapèutic on la gent gran cuidi dels horts. A més, consideren que aixecar aquest bloc nou impactaria en l’entorn del camí de Sant Genís, a Horta, un vial d’origen medieval que sí que està protegit. De moment, han presentat una al·legació al projecte per intentar evitar la seva aprovació definitiva en el proper plenari municipal.