Les famílies del Poblenou impulsores del debat, Adolescència Lliure de Mòbil, ho tenen clar. De forma molt massiva, un 86 % creu que cal prohibir-los tant a escoles com a instituts. Així es desprèn de l’enquesta que han fet des d’aquest grup a 2.400 famílies (un 50 % de les que hi ha al barri) de les quals, 1.726 són d’alumnes de primària i 674 de secundària. Al febrer, el govern tindrà enllestida la regulació dels mòbils als centres educatius que serà aplicable ja al setembre.

Sense mòbils fins als 16 anys

La gran majoria dels pares i mares que han participat en el sondeig, un 72,8 % creu que els infants no haurien de tenir mòbil fins als 16 anys. Aquest indicador contrasta amb l’edat que les famílies de secundària han donat mòbil als seus fills, en un 89 % li han donat als 12 anys o abans. Una paradoxa que pot explicar-se per la pressió social. Els motius per comprar el mòbil, en més d’un 63 % dels casos, són que el fill o filla “anirà sol pel carrer i vol que estigui localitzable”.

Un 84 % vol un pacte per endarrerir els mòbils

Pel que fa a les xarxes socials, un 74 % de les famílies de primària voldria que no arribessin abans dels 16, però la realitat és que als 12 anys el 49,3 % ja hi té accés. Per tot plegat, un 84 % dels enquestats demana un pacte social per endarrerir l’entrega del dispositiu mòbil als seus fills. Segons aquesta plataforma, el resultat de l’enquesta confirma la necessitat que les famílies treballin en l’establiment d’un gran pacte social que ajorni l’arribada dels mòbils.

Les xifres les ha presentades la plataforma a un acte a l’Escola les Acàcies del Poblenou, un dels centres que ha encapçalat aquest debat. Un acte en què ha participat el psicòleg Francisco Villar, que ha plantejat retardar el mòbil fins als 18 anys per “evitar riscos amb les xarxes” i també per garantir un adequat desenvolupament de l’adolescent.

Allà una de les portaveus de la plataforma, Noemí Muñoz ha demanat al govern “parlar clar” i declarar els centres educatius espais lliures de mòbils. Muñoz creu que “ja hi ha molta evidència i que ara cal que ara anem tots junts i empenyem en aquesta direcció”.

“Diguem-ho clar, l’entorn escolar és per aprendre i no per fer servir el mòbil en tots els temps morts que tenen, que són molts”
Noemí Muñoz, portaveu de la plataforma Adolescència Lliure de Mòbil

Pendents de la regulació d’Educació

Tot plegat mentre el Departament d’Educació està enllestint la normativa que regularà l’ús dels mòbils a escoles i instituts a partir del curs 2024-2025. Després d’un procés participatiu de famílies i docents a través dels consells escolars, la consellera d’Educació va avançar que la regulació estarà llesta al febrer. Simó ha assegurat que manté la línia que cada centre “haurà de prendre decisions” en el marc de la seva autonomia. D’aquesta manera, està previst que el govern no prohibirà el mòbil als instituts, però sí que recomanarà restringir-los al màxim, “també a criteri del centre”.