Francisco Villar s’ha convertit en tot un referent per a les famílies que qüestionen que els adolescents hagin de tenir mòbil als 12 anys, quan comencen l’institut. Aquest psicòleg infantil i juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu s’ha convertit en un habitual de les xerrades i cursos que organitza la plataforma Adolescència Lliure de Mòbil, impulsora del debat sobre l’ús d’aquests dispositius. En aquests espais no només critica que es compri el primer mòbil als 12 anys, sinó que planteja anar molt més enllà i endarrerir-lo fins als 18, per evitar possibles addiccions a les xarxes socials.

Proposo retardar el mòbil fins als 18 anys, per tots els riscos addictius de les xarxes socials. Un jove de 16 anys encara no està preparat ”
Francisco Villar, psicòleg d’infants i adolescents de l’Hospital Sant Joan de Déu

Villar explica que un menor de 16 anys no està preparat per enfrontar-se sol a les xarxes, pensades “amb un disseny addictiu”, i apunta que a aquesta edat caldria un acompanyament adequat d’un adult. Però no només planteja retardar el mòbil fins als 18 per una qüestió de maduració del jove, sinó també perquè és l’edat en què ja és major d’edat i, per tant, podria assumir ell mateix responsabilitats legals d’un mal ús d’aquesta eina.

Un fre en el desenvolupament dels adolescents

Aquest doctor en psicologia alerta dels riscos en l’àmbit maduratiu d’una exposició massa primerenca als mòbils. “Tot el temps que estan connectats perden oportunitats, no estan a la vida real”, i adverteix que això els pot reduir el desenvolupament de trets comunicatius que han de tenir com l’empatia i les capacitats d’interpretar el llenguatge de l’altre.

Les famílies demanen prohibir els mòbils als centres

Són reflexions de Villar des de l’Escola les Acàcies (el Poblenou), on ha participat en un col·loqui amb famílies sobre l’ús i abús dels mòbils. Allà s’ha presentat l’enquesta feta pel grup Adolescència Lliure de Mòbils a 2.400 famílies, en què més d’un 86 % han demanat al govern prohibir-los a escoles i instituts. Està previst que al febrer el Departament d’Educació faci pública la normativa que regularà l’ús dels mòbils als centres i que serà d’obligat compliment ja al setembre.