dilluns 6 de juny festiu catalunya
dilluns 6 de juny festiu catalunya

La Segona Pasqua o Pasqua Granada se celebra el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció. Enguany coincideix amb el 6 de juny i, fins ara, ha estat una festivitat d’elecció municipal. Això vol dir que algunes poblacions han fet festa i, d’altres, no. Barcelona és una de les ciutats on tradicionalment aquest dia és festiu. Què passa amb la Segona Pasqua 2022? El 6 de juny és festiu a Barcelona? I a Catalunya?

En aquesta pàgina t’expliquem on és festiu el 6 de juny i per què se celebra la Segona Pasqua 2022.

Municipis on el 6 de juny és festiu a Catalunya

Una de les novetats principals del calendari laboral del 2022 és que la Segona Pasqua d’enguany serà festiu a tot Catalunya. Això vol dir que la Generalitat de Catalunya considera el 6 de juny com un dia de festa i, per tant, les persones que treballen de dilluns a divendres no caldrà que vagin a treballar.

Per què se celebra la Segona Pasqua 2022?

La festa té un rerefons clarament religiós i commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols. Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l’Esperit Sant va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l’inici de la tasca evangelitzadora. A partir d’aquest moment, els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i, per això, l’Esperit Sant els va dotar de la glossolàlia, que és la comprensió de diverses llengües.

Es creu, però, que el fons històric d’aquesta celebració és més antic i es basa en una festa agrària en què primitivament es donava gràcies per la collita. Més tard, els jueus van convertir la festa en el Xavuot, que literalment vol dir “festa de les setmanes”. Aquesta celebració, que els jueus avui dia encara commemoren, recorda el cinquantè dia de l’aparició de Déu al mont del Sinaí i celebra el lliurament de la llei al poble d’Israel.

La festa dels Cors Muts a Barcelona

A Barcelona hi perviu la festa dels Cors Muts, una tradició molt curiosa en què diverses agrupacions corals que ja no es dediquen al cant surten en cercavila. Sobretot es fa al barri de la Barceloneta, on els participants surten en colles a fer gresca vestits amb roba cridanera, collarets i barrets i porten instruments com ara rems, destrals i forquilles d’una mida exageradament gran.

Comparteix a: