càritas dona que recull menjar

Un any després de l’arribada oficial de la covid a casa nostra, Càritas Barcelona ha fet un balanç de les conseqüències socioeconòmiques que ha tingut per la població que atén. I no són bones notícies. S’han multiplicat gairebé per tres les persones de llars on no entra cap ingrés, fins a arribar als 5.500 casos. I més d’un 60 % de les persones que atenen viuen en pobresa severa, el que suposa 17.500 persones.

“Si bé hi ha una millora de les dades epidemiològiques i en l’avançament en la campanya de vacunació, el cert és que no hi haurà un remei a curt termini per fer baixar el nivell de precarietat que ha deixat la covid-19
Salvador Busquets, director de Càritas Barcelona

Més pobresa severa

Fa temps que Càritas demana a les administracions ajudes àgils i ràpides. Quan parla de pobresa severa engloba persones soles amb ingressos mensuals menors de 440 €, o parelles amb dos fills que viuen amb menys de 930 € al mes. “Observem amb impotència com persones amb una pensió o una feina i no tenen prou recursos per arribar a final de mes”, afirma Busquets. Tot plegat ha disparat fa mesos la demanda d’ajudes a Càritas.

Llars cada cop més precàries

Aquestes situacions es tradueixen en dos problemes fonamentals: els lloguers i la pobresa energètica. Càritas situa en 13.000 les persones que no poden assumir el cost de serveis com l’aigua i la llum, mentre que el 16 % de les famílies s’haurien vist obligades a canviar de domicili per un altre de més barat. “No estem parlant només de persones que canviïn de pis, sinó de famílies que han de canviar la precària habitació on viuen per una altra amb unes condicions iguals o pitjors“, afirma el director de Càritas Barcelona.

El doble de donatius que al 2019

Malgrat tot aquest reguitzell de xifres negatives, Càritas també ha volgut agrair les donacions de particulars. Afirma que l’any passat es van duplicar els donatius a l’entitat. Hi van contribuir 7.500 persones, a les que cal afegir la col·laboració de 429 empreses.

Comparteix a: