A la plaça de Catalunya hi ha fins a 12 punts de vigilància i control actius amb tractament per limitar la població de rosegadors. Segons l’Ajuntament de Barcelona, els treballadors del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes revisen cada setmana i actuen quan és pertinent en aquests punts ubicats tant a la superfície de la plaça com al clavegueram. Les dades ha transcendit després que un vídeo d’una plaga de rates a la mateixa plaça s’hagi fet viral a les xarxes socials. El consistori també subratlla que no ha rebut queixes ni tampoc incidències per la presència de rosegadors en aquest punt de Barcelona.

No hi ha queixes ciutadanes ni tampoc incidències

Tot i que l’Agència de Salut Pública de Barcelona assegura que no ha rebut queixes ni cap incidència per la presència d’aquests animals a la plaça de Catalunya, diu que es tracta d’una zona on hi ha una vigilància activa. Per tant, s’hi fa un seguiment continu amb visites periòdiques (en aquest cas, setmanals), per detectar l’activitat d’aquests animals i actuar-hi.

També recorda que a l’estiu, coincidint amb els mesos de més calor, hi ha més activitat i presència de plagues. De fet, el 75 % de les incidències de tot l’any es produeixen durant aquesta temporada.

Demanen a la ciutadania que ho comuniqui als serveis municipals

Per això, es demana que si algú detecta la presència de rosegadors a l’espai públic, ho comuniqui als serveis municipals perquè els equips de vigilància hi puguin actuar. L’Ajuntament de Barcelona té diversos canals de comunicació amb la ciutadania: el 010, el web d’atenció en línia, l’app Barcelona a la Butxaca o les Oficines d’Atenció a la Ciutadania.

2.400 punts de vigilància a Barcelona, 600 dels quals són de control actiu

Més enllà dels 12 punts de vigilància activa que hi ha a la plaça de Catalunya, al conjunt de la ciutat n’hi ha fins a 600. Es tracta de llocs on la ciutadania ha alertat que hi havia aquest tipus de rosegadors, s’hi ha actuat i se n’està fent un seguiment.

També hi ha altres punts de vigilància on es preveu que pugui haver-hi rates i ratolins, encara que no hi hagi cap queixa ciutadana prèvia. Al conjunt de la ciutat n’hi ha 2.400, dels quals 2.200 estan a les clavegueres i 200, en superfície.

Les inspeccions les fan els tècnics del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes, que aquest estiu s’ha ampliat per intensificar el control preventiu d’aquests rosegadors. Hi treballen 47 persones, un 51 % més que l’any passat.