La febre del Chikungunya és una malaltia vírica que es transmet a les persones a través de les picades d’alguns mosquits. L’any 2014 es van diagnosticar uns 850.000 casos a països de l’Amèrica del sud. Els fluxos migratoris i l’augment del trànsit de viatgers ha facilitat la propagació del virus per Europa. França, per exemple, va tenir-ne un brot important durant l’estiu passat, en què va passar de 10 a 400 casos de Chikungunya. Els experts apunten de l’alt risc que Catalunya visqui casos de Chikungunya durant els propers mesos.

El mosquit tigre és un transmissor d’aquesta malaltia que es caracteritza per febres altes que van acompanyades de dolor articular i muscular, mal de cap, nàusees, cansament i erupcions cutànies. Els dolors acostumen a aparèixer entre quatre i 12 dies després de la picada del mosquit i, malgrat que la majoria d’afectats acaben recuperant-se en pocs dies, els dolors articulars no acaben de marxar fins al cap d’alguns mesos.

Per evitar la propagació de la malaltia és important evitar la propagació del mosquit tigre. Es recomana suprimir possibles dipòsits d’aigua a les terrasses i balcons, que serveixen de viver del mosquit.

El científic Xavier Rodó és un dels experts que participa a la conferència ‘Salut humana davant del canvi climàtic: ciència, medicina i adaptació’, que es fa entre dijous i divendres al CosmoCaixa Barcelona. Rodó ha advertit que per evitar la propagació del Chikungunya a Europa és important combatre també els efectes del canvi climàtic, perquè es constata un lligam entre la propagació del paràsit amb l’augment de les temperatures.

En aquest sentit, cal recordar que Barcelona ha perdut, en els darrers dos anys, 19 posicions en l’indicador mediambiental del rànquing de les millors ciutats del món i actualment es troba a la posició 31. És per això que Rodó admet que són especialment importants les mesures governamentals per combatre el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l’aire.