Fridays for Future ha reprès les mobilitzacions després de l’aturada per la pandèmia del coronavirus. El moviment, liderat per l’activista mediambiental Greta Thunberg, ha tornat a Barcelona en format de seguda al passeig de Gràcia. La represa de les mobilitzacions no és casual. Justament, aquest divendres, 25 de setembre, se celebra el Dia Global pel Clima.

En aquesta ocasió, Fridays for Future reclama justícia climàtica en relació al treball. L’organització assegura que l’actual sistema econòmic és insostenible. La crisi sanitària, afirmen, ha posat en entredit l’excessiva dependència del turisme però les conseqüències de la crisi sanitària recauen en els treballadors. “No ens valen les solucions de fer créixer el PIB perquè això no reverteix en les condicions de vida dels treballadors, sinó que es tradueix en més precarietat, tenim treballadores que són pobres“, apunta Naiara Fernández, portaveu de Fridays for Future.

Per tot plegat, el moviment Fridays for Future demana un model laboral més just i sostenible que no funcioni només pel benefici econòmic. “Hem de deixar d’avaluar l’activitat econòmica només en termes monetaris i hem de tenir més en compte els costos socials i mediambientals dels productes i serveis“, assegura Jana Galindo, portaveu del moviment.

Mobilització amb mesures de seguretat

Per garantir les mesures de seguretat durant al seguda, l’organtizació ha descartat una mobilització massiva i ha limitat l’aforament a 500 persones. Per tal de controlar-hi l’accés, era necessària la inscripció prèvia i, de fet, se’n va esgotar totes les places.

A més, per accedir a l’espai destinat a la protesta, s’hi han creat controls d’accés per trams, per evitar al màxim els moviments dins del perímetre habilitat. Amb l’objectiu de mantenir la distància de seguretat durant la concentració s’han pintat marques al terra amb guix per indicar on s’havien de col·locar els participants. A més, calia dur obligatòriament la mascareta i l’organització ha repartit gel hidroalcohòlic per mantenir la higiene de mans.