Sant Jaume s’ha blindat per impedir incidents entre antifeixistes i simpatitzants de Vox. Un cordó policial els ha separat des de primera hora, tot i que al llarg del matí ha anat augmentat la tensió entre els dos grups concentrats, en què fins i tot han arribat en algun moment a llançar-se objectes d’una banda a una altra. La plaça de Sant Jaume s’ha llevat protegida per una quinzena de furgons dels Mossos. L’objectiu era evitar que es produïssin enfrontaments entre dues mobilitzacions de signe oposat. No només això, els Mossos han col·locat tanques a tots els accessos per controlar qui entrava a la plaça i al llarg del matí han desplaçat totalment els manifestants a tocar de les façanes de la Generalitat i l’Ajuntament, fins a crear un cordó de seguretat de prop de 10 metres.

“Ni un pas enrere”, el crit antifeixista

Els primers a manifestar-se han estat els antifeixistes. Uns 300 antifeixistes, segons la Guàrdia Urbana, s’hi han mobilitzat amb l’objectiu de boicotejar l’acte de Vox. S’han concentrat des d’una hora abans de la prevista pel partit de Santiago Abascal per evitar “que l’extrema dreta escampi el discurs d’odi impunement per Barcelona”. Carles Riera, diputat de CUP, ha participat en la manifestació antifeixista, on s’ha queixat que Vox es pot manifestar lliurement, mentre que els antifeixistes s’han de veure encapsulats per les forces policials. Riera ha denunciat que els Mossos han identificat i denunciat un jove antifeixista que volia accedir a la plaça i que portava una pancarta reivindicativa. A més, afirmen que no ha estat l’únic antifeixista que no han deixat entrar a la plaça.

Banderes franquistes i el ‘Cara al sol’

Paral·lelament, a l’altra banda de la plaça un miler de simpatitzants de Vox, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat sota el lema “España existe” i en contra del govern de coalició entre PSOE i Unides Podem. A la concentració d’ultradreta s’hi han pogut veure banderes franquistes, hi han cantat l’himne de la Falange, el ‘Cara al sol’, i s’hi han fet sonar cançons i càntics a favor d’Espanya, i s’hi han pogut veure cartells amb lemes com: “Pedro Sánchez traidor” o  “España no se vota, se defiende”. Si han pogut veure

La convocatòria del partit d’extrema dreta s’ha repetit a diversos ajuntaments de tot l’estat amb la mateixa intenció: “Exigir al Govern espanyol que respecti la sobirania del poble espanyol i la Constitució, i que combati als enemics de l’ordre constitucional”, després que Pedro Sánchez hagi estat investit amb l’abstenció de grups independentistes com ERC i EH Bildu.  En aquest sentit, el partit d’ultradreta demana a Pedro Sánchez que “porti detingut el colpista Puigdemont” i que detingui “el condemnat Quim Torra” perquè es viuen moments de “profunda descomposició i crisi nacional“.

En acabar la concentració, simpatitzants del partit d’ultradreta han empès i increpat un periodista de betevé que gravava la concentració, han tapat amb la mà la càmera per impedir la gravació i l’exercici periodístic, i han escopit a la lent.