Pedro Sánchez ha estat investit president del Govern espanyol en el ple del Congrés dels Diputats aquest dimarts. A diferència de la primera votació, en què el socialista no va assolir la majoria absoluta requerida de 176 diputats per a ser investit, en aquesta segona volta ha aconseguit revalidar el càrrec per la mínima, amb una majoria simple de 167 vots afirmatius i 165 en contra, amb l’ajut de les 18 abstencions d’ERC (13) i EH Bildu (5). Per tant, Sánchez ha estat investit amb dos vots de marge.

El discurs d’investidura

El nou president de l’Executiu espanyol ha començat el seu discurs lamentant el bloqueig i les dificultats per a la investidura i el bloqueig a la formació d’un nou govern després d’un any i mig d’executiu en funcions. Per això, Sánchez ha emplaçat a la dreta a “acceptar el resultat de les urnes” i s’ha compromés a “buscar amb els diferents grups fórmules per facilitar en el futur la formació de majories de govern”, perquè “és inadmissible una situació així es repeteixi en el futur”.

Sánchez també ha defensat les mesures acordades amb Podem en favor de les polítiques socials, l’augment dels impostos a les rendes més altes i el camí per a la transició ecològica i aturar l’emergència climàtica.

Un ple tens i crispat

El ple d’investidura al Congrès dels Diputats ha tornat a generar un debat tens crispat en què un dels discursos que ha generat més polèmica ha estat el de la diputada Esquerra Republicana i germana de Dolors Bassa. Montse Bassa ha dit que li importa “un rave” la governabilitat d’Espanya i ha rebut crits acusant-la de “colpista”. També ha defensat l’abstenció a Sánchez per “donar una oportunitat al diàleg” i ha exigit la llibertat del presos del procés.

Inés Arrimadas de Ciutadans ha tornat a insistir als diputats socialites que se saltin la disciplina de vot per tombar la investidura. De la seva banda, la diputada de Coalició Canària al Congrés, Ana Oramas, ha aprofitat la seva intervenció en la tercera jornada del debat d’investidura per “demanar disculpes” al seu partit en saltar-se la disciplina de vot i canviar l’abstenció que la formació havia decidit pel vot en contra, que ella manté amb totes les conseqüències.

El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha emplaçat el seu soci de govern, Pedro Sánchez, a tenir la “major fermesa democràtica” i el “millor to” davant els “intolerants provocadors”.

A deu vots de la majoria absoluta a la primera volta

En la primera volta el secretari general del PSOE es va quedar a deu vots de la majoria absoluta amb 166 suports: els 120 escons socialistes, 34 vots de Podem (i no 35 per l’absència per malaltia de la diputada dels comuns Aina Vidal), 6 del PNB,  dos de Més País i un de Terol Existeix, Nova Canàries, Compromís i BNG.