Aquest divendres, 5 de febrer, a les 14 h, ha vençut el termini per demanar el vot per correu de cara a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. En aquesta darrera jornada s’han repetit les cues en algunes oficines de Correus que també s’han registrat els darrers dies a les oficines de Correus. En d’altres, el moviment de gent entrant i sortint ha estat constant. De fet, s’ha ampliat l’horari de totes les oficines a la tarda, s’ha reforçat el personal i s’han habilitat finestretes exclusives per atendre aquest tràmit.
Les persones que l’han sol·licitat han argumentat la por al contagi propi o d’algun familiar per optar pel vot no presencial. Moltes han expressat el seu desacord en la celebració dels comicis en un context com l’actual.
En uns comicis marcats per la pandèmia, 270.392 persones han fet el tràmit a Catalunya, una xifra que multiplica per cinc la de l’any 2017 quan el van sol·licitar 46.000 persones. A la província de Barcelona la xifra s’eleva a 117.692. Unes dades a les quals caldrà afegir les persones que han sol·licitat el vot per correu del matí d’aquest divendres.
El vot per correu ha assolit un màxim històric, perquè és el percentatge més alt dels publicats al web de l’Institut Nacional d’Estadística des del 1999, molt per sobre del màxim registrat fins ara a els eleccions generals del juny del 2016, amb un 3,06 %. Aquesta xifra, però, encara es preveu que augmenti amb les sol·licituds que arribin fins aquest migdia.
Els experts insisteixen que “les persones infectades no haurien de sortir de casa”
Després que la JEC desestimés prohibir el vot presencial als infectats de covid-19, tal com havia demanat l’epidemiòleg Oriol Mitjà, el Consell del Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) ha sol·licitat un període extraordinari de vot per correu, per a les persones infectades i els contactes estrets. Destaquen que aquestes persones no haurien de sortir de casa.