L'exvicepresident Oriol Junqueras arribant a l'Audiència Nacional el 2 de novembre del 2017

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, no podrà sortir de la presó el 17 de juny a la cita amb Junta Electoral Central, per recollir l’acta d’eurodiputat i jurar la Constitució. El tribunal del judici del procés ha denegat el permís extraordinari al líder d’ERC perquè considera que el posterior desplaçament de Junqueras a Brussel·les posaria en “perill irreversible” el judici. Tot i això, també especifica que no es tracta d’una “pèrdua del dret de participació”, sinó només d’un ajornament temporal.

El Tribunal afegeix que permetre que Junqueras reculli l’acta implicaria el trasllat del polític a la seu del Parlament Europeu, fet que implicaria perdre el control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que té imposada. A més, el text també assenyala que, precisament, és a Brussel·les on Puigdemont ha instal·lat la seu del govern de la república a l’exili.

La Sala conclou que la limitació és temporal i està condicionada al desenllaç de la causa judicial i demana que s’entengui la limitació com a “necessària” per preservar els fins del procés penal.