L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha tornat a insistir que els tres vots dels regidors de Ciutadans en el plenari d’investidura “no els hem anat a buscar, ens els han ofert sense res a canvi” i ha afegit que “no hi hem parlat, no hem acordat cap pacte i no ho farem. No compartim ni maneres de fer política ni model de ciutat”. Sobre la informació publicada pel diari ‘Ara’, en què s’explica que la campanya de Manuel Valls s’ha finançat amb retribucions pagades per empresaris, Colau ha dit que no l’ha sorprès la notícia: “Vam ser els primers a denunciar-ho en campanya. Celebro que en surtin els detalls”. En l’entrevista al programa ‘Els matins’, de TV3, li han repreguntat per què creu que aquests empresaris la prefereixen d’alcaldessa (s’ha posat d’exemple el fons d’inversió Blackstone) i Colau ha respost: “Crec que els senyors de Blackstone no tenen ganes que jo sigui alcaldessa de la ciutat i nosaltres volem l’alcaldia de la ciutat per seguir confrontant en primer terme els especuladors i que els quedi claríssim que no són benvinguts a la ciutat de Barcelona”, ha reblat.

“L’alcaldia és important”

Colau ha defensat l’opció de presentar candidatura comptant amb els tres suports de Cs: “És una decisió difícil políticament i personalment però l’alcaldia és important per marcar prioritats”. Sobre si condicionaran el mandat, Colau ho ha negat: “No dependrem de Valls, dependrem del plenari. Parlarem amb totes les formacions”.

Colau no ha donat per enterrada la proposta d’un tripartit d’esquerres. En referència al període de negociacions amb Esquerra Republicana ha explicat que no se li va oferir repartir-se el mandat en cap moment. Segons Colau, tot i la coincidència programàtica amb els republicans, “durant tot l’anterior mandat els vam oferir que entressin al govern i s’hi van negar per una qüestió de tacticisme i van bloquejar mesures que portaven al programa com la connexió del tramvia”. “Malauradament a la política institucional hi ha molt tacticisme electoral. L’hem patit en primera persona i per això la importància de conservar l’alcaldia”.

“La política de bloqueig no pot arribar als ajuntaments”

L’alcaldessa en funcions ha defensat que cal deixar enrere els bloquejos. “La política s’ha de centrar en l’àmbit de la ciutat“. Ha recriminat el que ha considerat una situació de “bloqueig” a la Generalitat “que no pot arribar als ajuntaments”. Segons Colau, “no pot ser que tota la política de Barcelona giri al voltant del procés. Toca fer política de ciutat, municipal, posant la ciutat al centre”.

Subirats: “La ciutat no pot quedar condicionada al procés”

En la mateixa línia el número dos de la llista de BComú, Joan Subirats, ha reiterat en una entrevista a betevé que “no hi ha hagut cap negociació ni cap conversa amb el senyor Valls”, i que el temps dirà si els tres vots de Ciutadans “tenen o no capacitat de condicionar les polítiques que nosaltres volem impulsar. El nostre compromís és que no!”, ha sentenciat. Subirats ha defensat les “coincidències programàtiques” tant amb el PSC com amb ERC però ha volgut recordar que, tot i que aquestes coincidències també hi eren fa quatre anys, “durant el mandat en molts casos Esquerra ha votat en contra de les iniciatives socials que hem impulsat”.

El número dos dels comuns ha justificat que el pacte de govern amb el PSC, si s’acaba concretant, ho farà en un moment diferent de quan es va trencar el pacte anterior arran de l’aplicació del 155: “Estem en una nova fase. Volem posar la ciutat al davant de la política. Entenem que la ciutat no pot quedar condicionada pel procés”.

Subirats ha detallat que el pacte amb el PSC es concretarà després de la sessió d’investidura d’aquest dissabte i que també es portarà a votació entre les bases. Ha dit també que els socialistes hi estan d’acord i que, de fet, “el PSC també té previst posar el pacte a disposició de les seves bases”.