Els desallotjaments de Llull centren una protesta contra el turisme massiu al Poblenou

La plataforma veïnal Ens Plantem recorre el barri sota el lema “Els hotels enfonsen el barri”

Els convocants consideren que el Poblenou està afectat per "un greu procés de gentrificació" i denuncien que la massificació turística del barri és a causa de la proliferació de places hoteleres, que xifren en més 12.000. La plataforma considera que el desallotjament de tres finques el 15 de març, que atribueixen a les obres de dos hotels que hi ha al solar del davant, és una bona prova per denunciar les afectacions del procés d'especulació hotelera en què consideren que es troba immers el Poblenou.

En una nota de premsa, Ens Plantem reclama a l'Ajuntament que "presenti els resultats dels estudis fets al subsòl", que haurien d'ajudar a esclarir les causes del desfalcament que va obligar a desallotjar 32 persones. El consistori va explicar en el seu moment que s'havia encarregat una prospecció al Centre Superior d'Investigacions Científiques per comprovar l'estabilitat de la zona compresa des del carrer de Tànger fins a la costa entre Àlaba i Bac de Roda.

Alhora, consideren que cal retirar definitivament les llicències de construcció dels dos hotels que hi ha davant dels edificis afectats i que la plataforma creu que són els causants de les esquerdes i el desfalcament d'una de les finques. Les obres, a hores d'ara, continuen paralitzades i l'Ajuntament va explicar que prendria una decisió tenint en compte els resultats de l'estudi del CSIC. La companyia constructora de l'hotel més proper, OHL, va presentar a principis d'abril un requeriment de responsabilitat patrimonial a l'Ajuntament per la paralització.

Durant el recorregut, alguns manifestants han tirat pintura i un pot de fum als hotels i hostals per on ha passat la marxa.

Identificacions en acabar la manifestació

Segons han explicat membres de la plataforma Ens Plantem a betevé, en acabar la marxa els Mossos d'Esquadra han identificat un grup de joves que havien participat en la protesta. La policia els ha aturat al carrer de Pujades entre el carrer de Llacuna i la rambla del Poblenou i, segons han explicat els identificats, els agents els han revisat les pertinences i els han demanat la documentació. La plataforma atribueix els fets a "un intent de criminalitzar una manifestació que ha estat pacífica però que toca un tema sensible com és el turisme".