Una de cada quatre dones que van denunciar una violació
el 2017 a Catalunya era menor d’edat. Són dades que ha facilitat el cos dels Mossos d’Esquadra. Pel que fa als agressors, el 48 % de les persones denunciades per haver violat una dona el 2017 a Catalunya tenen entre 17 i 33 anys. En el cas dels abusos sexuals, el 42 % es trobaven també en aquesta franja d’edat.
Més de la meitat de violacions, concretament el 58 %, van tenir lloc a l’interior de l’habitatge. El 27 % van tenir lloc en espais públics, mentre que un 10 % va ser en establiments. Un altre 3 % va ser en altres tipus de centres i també un 3 % en mitjans de transport o punts que hi estan associats, segons recull el balanç de delinqüència que ha donat a conèixer els Mossos d’Esquadra. Pel que fa a abusos sexuals, el 47 % dels que van ser denunciats el 2017 van tenir lloc a l’interior d’una casa i el 27 % en espais públics.
“Quan es tanquen les portes d’una casa, és molt difícil actuar” assenyala el portaveu de Mossos, l’inspector Albert Oliva. Per això, des de Mossos donen molta importància a les xerrades i tallers que es fan als instituts. L’any passat se’n van impartir 757, on van assistir més de 23.000 alumnes.
Totes són xifres dels Mossos d’Esquadra, que mostren un lleuger increment de casos. Si es comparen amb les del 2013, les denúncies han incrementat un 24,3 %, ho atribueixen al fet que cada cop es denuncien més aquests tipus de delictes. Els Mossos insisteixen en la importància de denunciar les agressions i els abusos sexuals. Creuen que és molt important que aflorin aquests delictes, sovint invisibilitzats perquè, entre d’altres, els violadors o abusadors no quedin impunes.
Campanya “Cuéntalo” a les xarxes socials
Precisament, aquest cap de setmana s’ha impulsat una nova campanya en aquest sentit a Twitter. Sota l’etiqueta #Cuéntalo, dones d’arreu han fet públics casos d’agressions, tocaments o assetjaments. Així com també experiències diàries sobre com s’han de protegir pel simple fet de ser dones.
La importància de #Cuentalo és q allò que volen q amaguem en l’esfera privada irromp sense aturador en l’àmbit públic i la realitat s’estavella contra qui afirma q ja està tot fet.
Llegir-vos, a les que us conec i a les que no, m’omple de ràbia: això és una guerra i la guanyarem!— Laia Estrada (@EstradaLaia) 28 d’abril de 2018
No em veig amb cor d’explicar-ho..
Tenia 15 anys, ell m’acabava de demanar x sortir, ell era molt més alt q jo, esportista..
La policia nacional es va riure de mi i em va convidar a marxar de comissaria.. “¿no dices que es tu novio? Pues venga..”#cuéntalo— Eva Bruixeta II*II (@Brx_Eva) 28 d’abril de 2018
#cuéntalo tornava de l escola, amb la meva germana més petita, ens va enganyar per entrar en una escala. Només teniem 8 i 10 anys. He estat incapaç de parlar mai d aixó amb la meva germana i només pensar em fa un mal profund.
— C®IS Molina (@crismoar68) 28 d’abril de 2018
Onze anys, anant pel carrer un dissabte a les 4 per quedar amb les amigues, una”manada” de cinc o sis nois en rodegen i em toquen on volen. Ningú diu res i jo avergonyida. #Cuentalo
— Mili_lol (@Mililol2) 28 d’abril de 2018
Fa dos anys, tres congressistes del MWC, em van parar en un carrer per preguntar-me per on anar a sopar, em van anar acorralant i un em va agafar per darrere i els altres van tocar-me els pits i el sexe. #cuéntalo
— Gina Driéguez (@ginadrieguez) 28 d’abril de 2018
Nit bus, torno sola i un home gran em mira i m’incomoda. Baixo i noto que algú em segueix. Corro i ell corre, m’agafa del braç amb molta força, dient-me que vol parlar amb mi. Deixa’m! Crido fort plorant. M’agafa amb més força. Conseguixo sortir correns, tinc molta por #cuentalo
— Amanda (@Amandicafd) 28 d’abril de 2018
Els milers d’històries que omplen la xarxa són fruit d’una iniciativa de la periodista i escriptora Cristina Fallarás amb l’objectiu de demostrar que gairebé totes les dones han patit algun tipus d’agressió masclista.
Arrancamos ayer el #cuéntalo y nos hemos convertido en tendencia mundial. Llevamos contadas miles y miles y miles de agresiones. Ya nadie puede poner en duda la violencia habitual y generalizada, el miedo y el dolor.
Hemos compuesto un retrato coral y feroz.
La voz de las mujeres pic.twitter.com/SGzl4qTEve— Cristina Fallarás (@LaFallaras) 28 d’abril de 2018