Una de cada quatre dones que van denunciar una violació

el 2017 a Catalunya era menor d’edat. Són dades que ha facilitat el cos dels Mossos d’Esquadra. Pel que fa als agressors, el 48 % de les persones denunciades per haver violat una dona el 2017 a Catalunya tenen entre 17 i 33 anys. En el cas dels abusos sexuals, el 42 % es trobaven també en aquesta franja d’edat.

Més de la meitat de violacions, concretament el 58 %, van tenir lloc a l’interior de l’habitatge. El 27 % van tenir lloc en espais públics, mentre que un 10 % va ser en establiments. Un altre 3 % va ser en altres tipus de centres i també un 3 % en mitjans de transport o punts que hi estan associats, segons recull el balanç de delinqüència que ha donat a conèixer els Mossos d’Esquadra. Pel que fa a abusos sexuals, el 47 % dels que van ser denunciats el 2017 van tenir lloc a l’interior d’una casa i el 27 % en espais públics.

“Quan es tanquen les portes d’una casa, és molt difícil actuar” assenyala el portaveu de Mossos, l’inspector Albert Oliva. Per això, des de Mossos donen molta importància a les xerrades i tallers que es fan als instituts. L’any passat se’n van impartir 757, on van assistir més de 23.000 alumnes.

Totes són xifres dels Mossos d’Esquadra, que mostren un lleuger increment de casos. Si es comparen amb les del 2013, les denúncies han incrementat un 24,3 %, ho atribueixen al fet que cada cop es denuncien més aquests tipus de delictes. Els Mossos insisteixen en la importància de denunciar les agressions i els abusos sexuals. Creuen que és molt important que aflorin aquests delictes, sovint invisibilitzats perquè, entre d’altres, els violadors o abusadors no quedin impunes.

Campanya “Cuéntalo” a les xarxes socials

Precisament, aquest cap de setmana s’ha impulsat una nova campanya en aquest sentit a Twitter. Sota l’etiqueta #Cuéntalo, dones d’arreu han fet públics casos d’agressions, tocaments o assetjaments. Així com també experiències diàries sobre com s’han de protegir pel simple fet de ser dones.

Els milers d’històries que omplen la xarxa són fruit d’una iniciativa de la periodista i escriptora Cristina Fallarás amb l’objectiu de demostrar que gairebé totes les dones han patit algun tipus d’agressió masclista.