La retirada de samarretes grogues, xiulets i pancartes independentistes a les portes de la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla encara porta cua. Tres dies després que el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, negués haver donat cap ordre als agents de la Policia Nacional per requisar el material, el Ple n’ha demanat la dimissió.

Segons Xavier Trias (PDeCAT) les imatges de dissabte “són impròpies d’un estat de dret” i per Trini Capdevila (ERC) “vam ser espectadors d’un espectacle indigne”. Per la seva banda, Montserrat Ballarín (PSC) ha dit que “ens mereixem un ministre que apagui els focs, no que els avivi”, mentre que Eulàlia Reguant (CUP) ha demanat “no quedar-se en l’anècdota del ridícul” i analitzar l’actuació d’altres ministres i consellers de l’Interior.

Després que Alberto Fernádez Díaz (PP) defensés l’actuació de la policia -que, ha dit, “no va ser pel color, sinó pels lemes i logotips polítics” que duien les samarretes-, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, li ha mostrat un llaç groc que duia a la solapa de l’americana: “Té sentiments d’agressivitat cap a mi? Ja li ho dic jo: segur que no en té”, li ha dit. Des de Cs, Marilén Barceló ha demanat “no confondre la llibertat d’expressió amb l’odi”.

El Ple denuncia la criminalització dels CDR

A banda de demanar la dimissió de Juan Ignacio Zoido, el Ple també ha debatut una proposta de la CUP per denunciar la “criminalització de la protesta social i la repressió”, i instar la Fiscalia “a retirar les acusacions contra els activistes dels CDR”. La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor de BComú, el PDeCAT, ERC, la CUP i el regidor de Demòcrates, mentre que Cs, el PSC i el PP ho han fet en contra.

Durant el debat, hi ha hagut moments en què els grups han apujat el to quan Fernández Díaz ha fet un paral·lelisme entre els CDR i “la pitjor Batasuna” i ha demanat a l’alcaldessa que condemni unes pancartes que, al març, Arran va penjar amb la imatge del líder del PP a l’Ajuntament al costat d’un retrat de Franco. En aquest moment, María José Lecha (CUP) ha pres la paraula per dir que “tots podem explicar casos” i Ada Colau els ha instat a seguir el debat en acabar el plenari.

També ha endurit el to Jaume Asens contra el socialista Daniel Mòdol per haver dit que se sentia content per l’incendi de l’Ateneu Popular de Sarrià, en una comissió. En relació al ministre Zoido, Asens ha dit que “no l’ha sentit escandalitzat per aquest incendi”, que ha qualificat de “gravíssim” i l’ha comparat amb “l’època de Hitler”.