La commemoració del centenari de l’Exposició Universal del 1929 suposarà remodelar el recinte firal de Montjuïc i per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, els quatre concursos d’arquitectura internacional que es convocaran per fer les noves edificacions, són una oportunitat per a la ciutat. Collboni ha dit que “Barcelona vol tornar a tenir edificis icònics” i ser una “ciutat referent de l’arquitectura”.  

La propera primavera, entre els mesos d’abril i maig, es convocaran els concursos, que inclouran la construcció d’un nou Palau de Congressos (al pavelló d’Alfons XIII) i d’un nou pavelló multifuncional (on ara hi ha el Palau de Congressos); la reforma del Palau de les Comunicacions, i la remodelació del Palau de la Metal·lúrgia i el Palau del Vestit. L’alcalde apel·la a “mantenir viu l’esperit del 29” i ha recordat que aquella exposició va suposar una “transformació de la ciutat”, amb la creació de l’aeroport, l’ampliació de l’Eixample o la construcció del Palau Nacional.

Montjuïc com un “gran parc central metropolità”

Collboni ha apostat perquè amb la transformació del recinte firal, es doni un impuls a la muntanya de Montjuïc i perquè l’espai s’acabi convertiren “un gran parc central metropolità”.

Un planejament per als nous pavellons firals

Per tirar endavant les obres, el consistori ha elaborat un planejament urbanístic que consolida la proposta que l’Ajuntament i la Fira van presentar al febrer de l’any passat. L’activitat firal ocuparà la meitat del recinte amb pavellons nous i la rehabilitació dels més històrics, mentre que la resta de l’espai es distribuirà en habitatges, equipaments, vials i zones verdes.