Barcelona commemorarà el centenari de l’Exposició Internacional del 1929 amb una doble celebració: un gran esdeveniment internacional vinculat a la fira, la cultura i l’esport i la remodelació dels recinte firal de Montjuïc a través d’un concurs internacional d’arquitectura.

Així, a la primavera, entre els mesos d’abril i maig, es convocaran quatre concursos arquitectònics internacionals que inclouran la construcció del Palau de Congressos (al Pavelló d’Alfons XIII) i d’un pavelló multifuncional (on ara hi ha el Palau de Congressos), la reforma del Palau de les Comunicacions, i la remodelació del Palau de la Metal·lúrgia i el Palau del Vestit.

Barcelona vol tornar a tenir edificis icònics“, ha reivindicat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant l’acte de presentació. Per fer-ho possible, Fira de Barcelona disposa d’un pressupost inicial de 174 milions d’euros.

Les obres s’acabaran el 2029

La previsió és que les obres comencin al Pavelló d’Alfons XIII a mitjans del 2026. Aquí es farà el nou Palau de Congressos, que tindrà una gran sala amb capacitat per a 2.500 persones. Després s’actuarà en la construcció del nou pavelló, a tocar de les Fonts de Montjuïc, de dues plantes i 20.000 m². Gairebé en paral·lel també s’actuarà en un nou espai frontal a la plaça d’Espanya (l’actual Palau del Vestit), que tindrà 16.000 m² i estarà destinat a ser “un espai icònic per a l’activitat firal i congressual”.

Les darreres actuacions es faran al Palau de les Comunicacions i al Pavelló de la Metal·lúrgia, i s’acabarà a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, que es convertirà en un gran espai sense trànsit equivalent a tres camps de futbol, on no només hi podrà circular el transport públic.

El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha assegurat que es vol tenir enllestit el gruix del projecte per al centenari de l’Exposició Internacional, és a dir, el 2029.

Un gran esdeveniment internacional pel centenari

Per donar forma al centenari de l’Exposició Internacional s’ha creat una comissió integrada per l’Ajuntament, la Generalitat i Fira de Barcelona. Aquest organisme serà també l’encarregat de dissenyar “un gran esdeveniment internacional vinculat a la Fira, la cultura i l’esport”, ha dit Collboni. La intenció és “recuperar l’esperit del 29”, és a dir, que sigui un punt d’inflexió i de transformació per a Barcelona. A banda d’aquest gran acte internacional, també es vol desplegar un programa d’activitats obert a la ciutadania durant tot l’any del centenari.