Joaquim Forn Xavier Trias

L’exacalde Xavier Trias ha celebrat que amb l’anunci de Joaquim Forn de presentar-se com a candidat a l’alcaldia de Barcelona a les municipals “es compleix un dels meus més grans desitjos”. De fet, Trias ha sentenciat que “al final ha passat el que havia de passar” perquè ara fa tres anys va nomenar Forn com al seu successor.

La fins ara candidata del PDeCAT, Neus Munté, també ha celebrat “la millor notícia”. “Amb tu al capdavant treballarem amb més força per construir la millor candidatura”, afirma Munté, que diu que comptarà amb l’experiència i gran coneixement de Forn sobre Barcelona.

Munté ha assegurat que la seva voluntat és seguir formant part de la candidatura de Forn i que treballarà per consensuar la resta de noms que la conformaran. El de la consellera Elsa Artadi i el de Ferran Mascarell sonen amb força, encara que Neus Munté no ha confirmat ni desmentit si se sumaran a la llista: “És una candidatura de suma on hi cap tothom i on tenim la intenció i ferma voluntat que s’hi incorporin moltes més persones”.

Tampoc no és clar quin nom tindrà la llista, però tot apunta que no serà el de PDeCAT. En aquest sentit, Munté ha dit que “apostem per una candidatura que sobrepassi unes sigles” i que aglutini “un espectre molt ampli del sobiranisme a Barcelona”. La fins ara candidata a l’alcaldia i exconsellera ha afegit que “ens inspirem en Junts per Catalunya”.

Colau: “No vull que els adversaris siguin a la presó”

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha reaccionat a la candidatura de Forn a través de Twitter. Diu que no vol que els seus adversaris siguin a la presó i es compromet a fer “tot el possible” perquè es respectin els seus drets. Colau explica que ja ho va comentar amb Forn en una visita recent a Lledoners i conclou: “Tenim models de ciutat diferents, però els hem de poder debatre en igualtat de condicions”.

El candidat d’ERC a l’alcaldia, Ernest Maragall, que aquest dimarts va visitar Joaquim Forn a Lledoners per abordar una “unitat d’acció sobiranista postelectoral”, ha agraït a Forn la valentia de presentar-se a les eleccions per “no renunciar als drets polítics”. “Serà un plaer debatre sobre els reptes de Barcelona i compartir acció conjunta cap a la república”, ha dit. I ha demanat que pugui fer campanya amb normalitat; “si no, haurem de fer que la campanya arribi a ell”.

Fonts de la CUP Capgirem Barcelona donen tot el suport a Forn “com a pres polític a les portes d’un judici que no s’hauria de produir”. Ara bé, consideren que la candidatura és “un moviment electoralista per esmorteir l’esfondrament electoral del PDeCAT a Barcelona”.

El PP ho veu contradictori

Alberto Fernández Díaz (PP) ha assegurat que el retorn de Joaquim Forn a la política municipal és “contradictori” perquè “va deixar la nostra ciutat per l’estelada i això li resta credibilitat”. Des de Cs, Carina Mejías (Cs) ha retret a Forn que “anteposi el procés i els interessos partidistes als de la ciutat” i ha criticat que l’indpendentisme “segueix alimentant la bombolla del procés”.