Lluny de resoldre la incògnita, la bola dels jocs d'hivern es fa cada vegada més grossa. El ple d'avui tampoc no ha estat l'escenari perquè l'alcalde es decanti oficialment per 2022 o pel 26. Trias ha fet, de nou, una crida al consens i ha reclamat a PSC, PP i Esquerra un "sí" explícit a la consulta. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si no estem amb aquesta condició, ja els dic jo que nosaltres els jocs no els farem el 22. També els dic una cosa, no deixaré de treballar per fer-los el 26. Ajudin que això pugui ser una realitat." Iniciativa, ancorada en el "no", s'ha quedat sola criticant els jocs. Unitat per Barcelona i el PSC han estès la mà a Trias i li reclamen valentia. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Miri, a mi em sembla que el que paralitza aquest govern i a vostè en particular és la por de la consulta. No sé per què deu ser. Li asseguro que ni jo ni el meu grup no li trencarem les cames. Més aviat l'ajudarem a caminar." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Si hi ha un projecte que val la pena i hi ha la consulta, nosaltres no fallarem. Nosaltres no amagarem el cap sota l'ala. Nosaltres el que farem és que sigui viable un bon projecte per al conjunt del país." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "L'horitzó del 2026 li pot servir avui alcalde per no quedar malament amb algú, però vostè sap que és una sortida en fals. De debò, deixem-ho estar." El gir en el debat l'ha posat el PP. Per no ser vist com el partit que trenca el consens per al 22 ha obert la porta a sumar-s'hi més endavant. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Vostè té l'obligació de defensar aquesta opció, sense mirar enrere ni endavant. Encara tenim temps per afegir a altres grups en aquest entusiasme envers uns Jocs Olímpics d'Hivern del 2022. I subratllo, del 2022." Més enllà del consens, l'alcalde ha reconegut avui que la candidatura té un altre problema: que no s'ha pogut explicar prou. Diu Trias que així li va demanar el COE per no interferir en l'aposta de Madrid pel 2020. Quan el debat s'aclareixi i es fixi definitivament una data, caldrà doncs, fer pedagogia.

La candidatura als Jocs Olímpics per a 2022 té el suport del PSC, així com d’Unitat per Barcelona, i l’oposició ferma d’ICV-EUiA. No obstant això, Xavier Trias ha afirmat que, per tirar endavant la candidatura, també és necessari un compromís ferm del Partit Popular. El plenari d’aquest divendres ha afegit un element nou en el debat. Tot i que el Partit Popular ha demanat que Barcelona no es presenti per a 2022 si manca el suport, ha reptat Xavier Trias a presentar-se als jocs de 2022, i ha deixat la porta oberta per arribar a sumar-se a un consens.

Una posició ben diferent ha estat la d’ICV-EUiA. El grup s’ha mostrat fermament contrari a la celebració d’uns Jocs Olímpics d’Hivern, sigui en la data que sigui, perquè considera que no és una candidatura sostenible, ni mediambientalment i econòmicament. Els arguments esgrimits són la despesa energètica elevada que suposaria i la inversió en uns equipaments que, segons el regidor Ricard Gomà, no són prioritaris per a la ciutat. La proposta presentada pel partit ha estat rebutjada per tots els grups, amb l’únic vot d’ICV-EUiA.

L’alcalde, Xavier Trias, ha afirmat que “el plantejament de fer uns Jocs Olímpics d’Hivern és possible i crec que el projecte és sostenible”. Trias considera que es tracta d’un “projecte de país i de ciutat”, i ha remarcat que “tenim la intenció de presentar-nos-hi el 2022 o el 2026″. No obstant això, si el govern no aconsegueix un consens majoritari, l’alcalde ha remarcat que es treballarà per presentar la candidatura el 2026. Tot i reconèixer que les inversions econòmiques afavoririen més els Pirineus que Barcelona, l’alcalde ha afirmat que Barcelona, com a capital catalana, ha d’afavorir altres territoris de Catalunya. Així mateix, ha puntualitzat que tirarà endavant una consulta ciutadana, sempre que es pugui presentar amb els suport dels grups municipals”.