En la fotografia difosa per l’associació a través de Facebook s’aprecia un membre de la germandat vestit amb l’uniforme falangista saludant la delegada del Govern. A l’acte, celebrat a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, hi van assistir 12 membres de l’associació, que a banda de ser convidada també va rebre un reconeixement.

Segons publica aquest dijous el setmanari ‘La Directa‘, a més de la delegada del Govern, hi havia presidint l’acte Enric Llorca, l’alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, i també s’hi va poder veure un dirigent de les joventuts de Plataforma per Catalunya. Tant ERC, ICV-EUiA com la CUP han demanat el cessament de Llanos de Luna, el PSC també s’ha pronunciat i ha dit que “es un atemptat contra la memòria democràtica i la dignitat de les víctimes de la barbàrie nazi.”

La División Azul va ser una agrupació de voluntaris que entre el 1941 i el 1943 van lluitar al costat de l’exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial. Aquests excombatents van lluitar sobretot al front oriental contra la Unió Soviètica. Es van reclutar fins a 18.000 homes, entre els quals hi havia caps, oficials i també voluntaris de l’exèrcit, estudiants i obrers, entre d’altres.

La Guàrdia Civil emet una nota

El ministeri de l’Interior ha emès aquest mateix dijous una nota per “esclarir” els actes d’homenatge del dissabte 11 de maig. En ella s’assegura que totes les associacions i entitats que van assistir a l’acte “són legals i estan regulades i inscrites en els organismes estatals o autonòmics corresponents i associades”. A més la nota també explica que a l’associació se la reconeix en un context històric i no pas ideològic.

La informació ha encès les xarxes socials i ja s’han sentit les veus d’alguns polítics que n’han demanat la seva dimissió de forma immediata. De fet Llanos de Luna ha protagonitzat d’altres polèmiques. Va titllar de nazis els activistes que convoquen ‘escraches’, i va protagonitzar una campanya contra els ajuntaments catalans on no hi onejava la bandera espanyola.