El govern municipal de Barcelona ja s’ha posat a treballar per modificar l’ordenança de la convivència actual i s’ha marcat una data al calendari: tenir-la enllestida d’aquí a un any, el novembre del 2024. La norma es va aprovar fa 18 anys i l’executiu Collboni creu que cal reformar-la i actualitzar-la. El tinent d’alcalde de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, afirma que “es revisaran els fets sancionables, els imports de les sancions i també les mesures alternatives al règim sancionador”. La previsió és tenir una primera proposta del text de cara al mes de maig.

Batlle ha explicat que el nou text incidirà en aspectes, com per exemple, la relació entre convivència i soroll i que s’ajustarà el règim sancionador.

Es buscarà el màxim consens i s’obrirà un procés participatiu

Batlle assegura que l’objectiu del consistori és aconseguir el màxim consens entre els grups municipals i també entre la ciutadania. Per això s’obrirà un procés participatiu, per tal que les entitats i els agents socials també hi puguin dir la seva. “Ho volem fer pausadament, hem de donar els passos de manera molt segura”, ha afirmat. Des del consistori asseguren que “la ciutadania, a través de la pàgina web, tindrà accés a fer les aportacions que creguin pertinents”.

L’oposició, oberta al diàleg

Els grups de l’oposició, de moment, s’han mostrat oberts al diàleg per modificar el text actual. Des de Trias per Barcelona, Jordi Martí i Galbis creu que l’ordenança del 2006 és obsoleta i caduca i afirma que “hi serem a l’hora de millorar una eina bàsica per millorar la convivència”. El portaveu de Barcelona en Comú, Jordi Martí Grau, afirma el seu grup està d’acord en fer una adaptació de la norma, però que els amoïna que el govern es decanti per endurir les multes. Afirma que el 70 % de les sancions no s’acaben cobrant i insta a l’executiu a triar i fer un acord amb els grups d’esquerra per trobar “solucions socials”.

El portaveu del PP, Juan Milián creu que es tracta d’un “tema cabdal” i afegeix “hi serem en tot el que sigui millorar els instruments legals per combatre l’incivisme”. Ara bé, també assegura que encara “no s’ha abordat l’eficàcia de les sancions”; és a dir en el fet de garantir que els incívics acabin pagant les multes.

La comissió tècnica per reformar l’ordenança es va constituir el mes de setembre passat i també s’han creat ja set grups de treball. Un dels quals, per exemple, s’encarrega d’estudiar quins àmbits hauria d’incloure el nou text, com noves lleis que s’han aprovat des del 2006 o conductes que s’hagin detectat a la ciutat. Altres subcomissions aporten, per exemple, la visió de la perspectiva de gènere o estudien quines mesures alternatives a les sancions es podrien aplicar als més vulnerables.