investidura pedro sanchez 2023

(ACN/Redacció) El ple d’investidura de Pedro Sánchez serà els dies 15 i 16 de novembre, és a dir, dimecres i dijous d’aquesta setmana. Ho ha anunciat la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, en una breu compareixença. En una primera volta, el candidat socialista necessita una majoria absoluta per ser escollit. En una segona votació, en canvi, són suficients més vots afirmatius que negatius.

Investidura de Pedro Sánchez 2023: pactes per sumar la majoria absoluta

La data de la investidura arriba després que la setmana passada el PSOE tanqués els acords que li mancaven per arribar als 176 diputats necessaris de la majoria absoluta. Els pactes amb Junts, ERC, EH Bildu, el PNB, Coalició Canària i el BNG van posar punt final a unes negociacions que van intensificar-se després de la investidura fallida del popular Alberto Núñez Feijóo.

Els socialistes van iniciar els pactes amb els seus actuals socis de coalició, agrupats ara al voltant de la vicepresidenta Yolanda Díaz i Sumar. De fet, la signatura d’aquest primer acord va tenir lloc a finals d’octubre en un acte al Museu Reina Sofia de Madrid en què van assistir diversos dirigents del PSOE i Sumar, però cap de Podem.

Contactes amb ERC i Junts

Posteriorment, es va produir un acostament a ERC que va concloure amb l’acord tancat a principis de novembre amb els republicans després d’una trucada telefònica entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En els dies posteriors es van intensificar els contactes amb Junts, fet que va desplaçar el nucli de les converses fins a Brussel·les, lloc de residència de l’expresident Carles Puigdemont. Fins allà s’hi van desplaçar en diverses ocasions els negociadors socialistes, encapçalats pel secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán.

Finalment, Junts va tancar un acord amb el PSOE dijous, 9 de novembre. Tancat aquest capítol, es van substanciar la resta de pactes pendents fins a formar un grup de diputats favorables a la investidura que suma, a hores d’ara, 179 diputats.

Els darrers dies diversos dels partits involucrats, com ERC, Junts o el PSOE, han celebrat consultes internes que han expressat el suport de les respectives militàncies als textos rubricats. Tot i això, encara queda conèixer la posició de les bases de Podem, que tenen fins dimarts per avalar la investidura de Pedro Sánchez.

Protestes a Espanya contra l’amnistia

Els acords entre el PSOE i els seus futurs socis s’ha produït en un ambient marcat per les protestes que es repeteixen a les seus dels socialistes a tot l’estat. Aquestes concentracions han estat especialment virulentes a Madrid, on diverses nits han acabat amb aldarulls, detinguts i ferits a la rodalia del carrer de Ferraz.

Aquest diumenge aquestes concentracions han reunit desenes de milers de persones a totes les capitals de província d’Espanya, una cita que només a Madrid va congregar unes 80.000 persones, segons la delegació del Govern espanyol. També va haver-hi una manifestació a Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, amb menys manifestants que a la capital espanyola.