Tremosa ha explicat el seu plantejament en una entrevista a la ràdio Onda Vasca, en què ha apuntat que “el govern català pot declarar la independència i suspendre’n els efectes durant un temps en espera de poder asseure’s a una taula sense condicions prèvies”, ha dit, “per negociar un referèndum acordat, per exemple”. L’eurodiputat ho ha afirmat en unes hores prèvies al ple en què estan en estudi totes les opcions que s’han utilitzat per declarar la independència en altres països europeus.

Pel portaveu nacional d’ERC, Sergi Sabrià, “arribats a aquest punt és normal que algú pugui tenir vertigen”, ha dit en sentit figurat, “perquè el que estem intentant fer no és fàcil”. El dirigent d’Esquerra ha afirmat que el “sí” majoritari que va sortir del referèndum “ha renovat el mandat dels catalans”, i que “el programa de les forces polítiques que donen suport al govern és molt clar”, en referència al compromís de declarar la independència, tal com dicta la llei del referèndum.

En la mateixa línia s’ha expressat el diputat de la CUP Benet Salellas. Ha dit que “el país no entendria que féssim passes enrere”. Per això creu que “l’única possibilitat que tenim és tirar endavant”. També s’ha mostrat confiat del compromís de Puigdemont per complir amb el compromís de declarar la independència, “cap element no ens fa sospitar que el govern no està en el carril de complir els acords”.