Colau ha volgut enviar un primer missatge al president de la Generalitat en què l’ha esperonat a “pensar en el conjunt del país i no precipitar-se”. L’alcaldessa ha admès que el moment actual no és senzill i que Puigdemont té un compromís amb els votants, però ha afegit que l’1-O ha obert “possibilitats de diàleg i mediació internacional” i que fan falta gestos de distensió de les dues parts -en al·lusió també al Govern espanyol- per “bastir ponts i no trencar-los”.

L’alcaldessa s’ha adreçat també al president Mariano Rajoy, a qui ha demanat que actuï “amb responsabilitat d’Estat” perquè “els ciutadans no volen més tensió”. Per això, li ha demanat que descarti aplicar l’article 155 i que aturi “de forma immediata” la intervenció de les institucions catalanes, i que retiri els efectius policials que hi ha al port com a gestos per recuperar el clima de diàleg.

En la declaració, Colau ha demanat als dos presidents “que no prenguin cap més decisió que suposi dinamitar el diàleg”. “És l’acte més valent que poden fer”, ha sentenciat. L’alcaldessa ha enviat un altre missatge als partits del Congrés dels Diputats, en especial al PSOE, a qui ha recordat que hi ha una majoria política per afavorir el diàleg. “Comptin amb mi per fer-ho possible”, ha afirmat.

Les reaccions de l’oposició

El president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias, ha dit que la compareixença de Colau és “un nou menyspreu de l’alcaldessa”. L’exalcalde ha recordat que el Ple va aprovar divendres passat una proposició per reconèixer els resultats de l’1-O. La líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha dit que “és inacceptable que Colau posi al mateix nivell els que incompleixen la llei i els que la respecten”. En una piulada al Twitter, el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha dit que “el discurs que Colau ha pactat amb els seus socis del PSOE no està a l’altura del que vol el país”.