Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, també ha demanat a Carles Puigdemont que deixi de banda la DUI. En cas contrari, ha dit Sánchez, el PSOE estarà al costat de l'”estat social de dret davant qualsevol intent de trencar unilateralment la convivència entre espanyols”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat al president català que “escolti els carrers” en referència a les manifestacions no independentistes d’aquest cap de setmana.

Segons Pedro Sánchez encara s’és a temps de tornar a la via de la legalitat democràtica per dialogar un “encaix millor” de Catalunya dins d’Espanya. En aquest sentit ha assegurat que els socialistes són conscients que les coses no poden seguir com estan, tot i que tampoc no poden trencar-se. El PSOE, ha dit, està decidit a dur a terme les reformes necessàries “que puguin seduir la part de la societat catalana que alerta des de fa 10 anys del deteriorament i desafecció”, una part de Catalunya, ha afegit, “que tampoc no pot ser oblidada”.

Sánchez també ha assenyalat que els que considera els principals arguments de l’independentisme s’han vist falsos: no hi haurà cap institució europea que doni suport a una declaració d’independència, i, en contra del que es deia que el procés no afectaria l’economia, s’està produint una fuga d’empreses.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Puigdemont que “per patriotisme” no declari la independència per la via unilateral ja sigui una “declaració en directe, en diferit o simbòlica”.