Entre aquestes respostes a una possible DUI, hi ha la d’aplicar l’article 155 de la Constitució, que comportaria la suspensió de l’autonomia. La vicepresidenta, però, ha aclarit que l’article “pot suposar moltes coses” perquè “diu molt poc i s’ha estudiat poc” i ha recordat que aplicar-lo depèn també del Senat, per això cal “estudiar-ho molt bé”.

Sáenz de Santamaría assegura que la DUI “ni tindrà cap efecte” però que en àmbit estatal “és important i té conseqüències”. Explica que estan preparats per a “qualsevol circumstància” perquè davant “el fanatisme de Puigdemont” cal “situar-se en tots els escenaris”.

Segons Santamaría, “fa falta molt criteri polític, molt consens amb la resta de grups i mesurar-ho amb criteris d’eficiència perquè les decisions que adoptem hauran de ser decisions que es puguin implantar, que tinguin efectes“. Ha remarcat l’interès per tenir el consens dels partits constitucionalistes constitucionalistes (n’estan parlant amb PSOE i Cs) a l’hora de prendre decisions, però ha recordat que finalment “aquesta decisió serà del govern d’Espanya”.