A través d’una carta enviada el 4 d’octubre, el comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muiznieks, demana al ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, que es faci una “investigació ràpida, independent i eficient” sobre les denúncies contra l’actuació policial de l’1-O a Catalunya. Una investigació que el comissari creu que és d’una importància fonamental per “prevenir qualsevol escalada de tensions i violència”. El comissari de Drets Humans creu que depurar les responsabilitats pel que va passar durant el diumenge 1 d’octubre a Catalunya “és essencial per preservar la confiança dels ciutadans en les forces de l’ordre”.

En la missiva, el responsable europeu relata que ha rebut “informes sobre l’ús desproporcionat de la força contra manifestants pacífics i persones que van oferir una resistència passiva a l’acció policial”. A més, qüestiona la utilització d’armes antidisturbis i pilotes de goma i recorda que, en el seu informe sobre Espanya de l’any 2013, va sostenir que “l’ús d’aquestes armes constitueix un clar perill per a la seguretat dels manifestants”.

Zoido li respon que la policia va actuar de forma “prudent, apropiada i proporcionada”

La resposta del ministre de l’Interior va arribar també per carta dos dies després, el 6 d’octubre. Zoido replica al comissari que l’actuació de les forces de seguretat va ser “prudent, apropiada i proporcionada” i amb l’objectiu “d’assegurar el compliment de la llei i la protecció dels drets i les llibertats de tots els ciutadans”. El ministre argumenta també que les actuacions “no van estar adreçades contra la ciutadania sinó que van buscar la no celebració de la consulta”.

En un acte a Toledo aquest diumenge el ministre va tornar a agrair l’esforç fet pels agents i va assegurar que el Govern espanyol perseguirà tots els que van faltar el respecte a les forces de seguretat per delictes d’odi.