La llei del referèndum, aprovada el 6 de setembre, ho deixa clar: si guanya el “sí”, el Parlament procedirà a “efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, concretar els seus efectes i iniciar el procés constituent”. En els darrers dies, Carles Puigdemont ha reiterat que aplicarà allò que preveu la llei. El que falta per veure és si la declaració es farà aquest mateix dimarts.

La CUP va avançar que està en converses amb Junts pel Sí per redactar aquesta declaració. Segons el diputat Carles Riera, ningú no ha posat sobre la taula “cap escenari de dilació, d’ajornament, d’ambigüitat o de confusió”. Però els darrers dies el president de la Generalitat ha rebut advertències de sectors econòmics i socials, com el Cercle d’Economia o l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que li desaconsellen prendre cap decisió unilateral i aposten pel diàleg.

Un dels actors que marca l’agenda i el discurs del full de ruta sobiranista, l’Assemblea Nacional Catalana, ha publicat un vídeo en què dona per fet que dimarts 10 d’octubre es declararà la independència.

El secretariat Nacional de l’@assemblea ho té clar:#10ODeclaració ? Hi serem! pic.twitter.com/ksGniUvGRb

Amb la mirada posada en el que passi dimarts al Parlament, el Govern espanyol deixa clares les possibles conseqüències. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat, en una entrevista a la COPE, que “si Puigdemont declara la independència, l’executiu prendrà les mesures necessàries”, en referència a l’article 155 de la Constitució. “Si a l’altra banda tenim un fanàtic, ens tocarà aportar dosis dobles de seny”, ha reblat la vicepresidenta.