(ACN) El president del govern de la Generalitat, Quim Torra, ha mostrat suport incondicional als “presos polítics” aquest dimecres en un acte al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Abans del trasllat a Madrid, Torra ha animat a acompanyar els presos en la voluntat de “plantar un mirall immens davant dels poders de l’Estat i que esdevingui el més gran altaveu de la reivindicació de la justícia, la democràcia, els drets civils i les llibertats”.

Torra ha advertit que el judici de l’1-O és una “vergonya que el Regne d’Espanya haurà d’encarar durant molts anys”, i ha remarcat que marxen a Madrid com a “presoners de l’Estat” i amb la consciència “neta i tranquil·la” per haver fet “allò que havien de fer”. El president català ha recordat que organismes internacionals, col·lectius de defensa dels drets civils i dirigents polítics d’altres països han denunciat la desproporció de la presó preventiva i ha tornat a insistir que l’únic desenllaç possible del judici és l’absolució.

“Serenor i fermesa” de part dels familiars

A l’acte institucional també ha parlat la presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), Meritxell Lluís —parella de l’exconseller Josep Rull—, que ha demanat “serenor i fermesa” per donar “energia pacífica” als presos del procés en el moment de la seva sortida cap a Madrid.

L’acte institucional ha comptat amb la presència de la majoria de membres del govern, alts càrrecs de la Generalitat, diputats del Parlament —de JxC, ERC, la CUP i els comuns—, i també d’entitats civils i de familiars dels presos.