El Tribunal Suprem respondrà aquest dimarts a la petició dels presos del procés per sortir de la presó a recollir l’acta de diputat o senador si són elegits el 28-A. Diversos mitjans han confirmat amb fonts de l’alt tribunal que s’autoritzarà que els presos puguin recollir l’acta i també sortir de la presó per votar als plens del Congrés o el Senat, on el vot delegat no està permès.

El reglament del Congrés i el Senat també estableix que l’acta s’ha de recollir presencialment i, per tant, el tribunal els ha de donar permís per assistir a la sessió de constitució de la cambra, prevista per al 21 de maig. Una sessió en què hauran de pujar a l’estrada per jurar o prometre acatar la Constitució (ni que sigui per imperatiu legal). Abans caldrà que vagin a la junta electoral provincial corresponent a buscar l’acta conforme són diputats electes i portar-la al Congrés. També hauran d’aportar documents i fer la declaració d’activitats. Uns tràmits, però, que no és obligatori que facin personalment.

El tribunal també està pendent de resoldre la resta de peticions de les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que van presentar escrits per sortir en llibertat per participar a la campanya electoral, per seguir el que queda de judici des de fora de la presó, o per fer mítings o debats electorals a dins de la presó. Està previst que els magistrats, encapçalats per Manuel Marchena, resoldran tots els escrits aquests dimarts.

Aquest dilluns, la defensa de Joaquim Forn també s’ha adherit a les peticions de llibertat. El candidat a l’alcaldia de Barcelona el 26 de maig també demana fer campanya en igualtat de condicions que la resta d’alcaldables.