En el primer debat entre les llistes independentistes que es presenten a les eleccions municipals del 2019 (JxC, ERC, la CUP i Barcelona és Capital) s’ha fet més que evident que la unitat d’acció sobiranista no serà possible per al 26-M. Preguntats sobre l’opció de fer una llista unitària, només un dels participants al debat —organitzat per l’Assemblea Nacional— s’hi ha mostrat favorable.

El número quatre de JxC, Ferran Mascarell, ha instat a “jugar a la unitat si encara hi som a temps” i, més concretament, ha allargat la mà al candidat de Barcelona és Capital, Jordi Graupera: “T’ofereixo formalment que negociem perquè estiguis en la mateixa candidatura que jo”. Graupera, però, ho ha descartat i ha defensat que el moment de plantejar la unitat era durant les primàries obertes independentistes que va impulsar ell mateix: “El món postconvergent fa una apel·lació a la unitat que és un xantatge”. Graupera també ha lamentat que ERC aposti per pactes amb BComú.

no llista independentista barcelona

Per la seva banda, el número tres d’ERC, Miquel Puig, ha acusat Mascarell de fer “molt de postureig” perquè, tot i demanar unitat, JxC segueix endavant amb una llista pròpia. Alhora, Puig ha defensat presentar-se a les eleccions del maig amb candidatures separades perquè “junts enviaríem el missatge que governem només per a nosaltres, i això no és el que hem de fer”. El número dos de la CUP, Jordi Magrinyà, també s’ha desmarcat de la llista unitària perquè no comparteix “model social i econòmic” amb la resta de forces: “No serviria de gaire cosa més que per sentir-nos satisfets però no per anar gaire lluny”.