L’evolució dels contagis i les defuncions per coronavirus a Espanya és “favorable”. Així ho ha dit el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha assegurat que les dades ja permeten plantejar possibles mesures de transició cap el desconfinament. Tot i això Simón ha demanat prudència.

“Cal consolidar la tendència”

Segons Simon, cal “fugir d’eufòries” i “consolidar la tendència” a la baixa del nombre d’infectats i garantir que el sistema sanitari tingui capacitat per fer front a un possible rebrot de la covid-19. Per això, el director del Centre d’Emergències ha demanat a la ciutadania que mantingui una actitud cívica per no “engegar a rodar l’esforç conjunt”.

Durant la compareixença, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries no s’ha atrevit a fixar una data sobre l’arribada de la vacuna contra la covid-19 i ha afegit que “una hipòtesi acceptable” és que estigui enllestida durant el primer trimestre del 2021.

Tests massius

Sobre la realització de tests massius per part d’algunes empreses, Simón ha descartat la seva idoneïtat en persones asimptomàtiques. Segons ha dit, cal un protocol per interpretar correctament les dades que puguin sortir d’aquestes proves i si no es fa bé podria generar situacions en què les persones “hagin de fer ús dels recursos sanitaris sense que sigui necessari.”