El govern va tancar l'any sense aliats suficients per tirar endavant el pressupost, però avui els ha trobat en el PP i Unitat per Barcelona per aprovar un projecte clau del mandat i poder fer pisos de lloguer social. Els habitatges s'han de fer amb els diners que s'obtinguin de crear la nova empresa publicoprivada que gestionarà 26 aparcaments del centre de la ciutat, 15 dels quals són ara de B:SM i 11, privats. El nou gestor controlarà el 60% del capital i el 40 restant quedarà en mans de l'Ajuntament, que veu més beneficis així que no amb els 15 que té ara. Arguments que no han convençut Iniciativa i el PSC, ferms opositors al projecte. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Barcelona no necessita malvendre un actiu tan important per obtenir aquests diners. Barcelona ja els té. Emprendrem totes les mesures legals al nostre abast, començant per interposar recurs de reposició davant d'aquest mateix plenari." SÒNIA RECASENS, tintenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Vostè vol passar a la història per judicialitzar la vida política municipal. Jo crec que vostè encara no ha entès l'operació, i miri, no sé si és la ignorància atrevida o voler confondre la ciutadania." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Jo el que li demano és que en debats d'aquestes característiques sigui rigorós. I que no intenti enganyar 'cual flautista d'Hamelin' els barcelonins." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "El que volen és amagar la veritable naturalesa de l'operació, que no és cap altra que privatitzar durant 25 anys, fins a 2040, els 15 aparcaments municipals més rendibles que té aquest Ajuntament al centre de la ciutat." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres no pensem deixar passar que això es confongui amb una privatització senzillament perquè no ho és. El que no ho entengui que ho torni a llegir i segur que a la segona ho entendrà." El govern assegura que el recurs amb què ha amenaçat el PSC no frena que aquesta operació tiri endavant. Està previst que la nova societat mixta entri en funcionament a finals d'any si abans, això sí, hi ha inversors privats interessats a participar-hi. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.

L’operació va rebre ja un primer vistiplau en la Comissió d’Economia, de nou amb el suport de CiU, el PP i Unitat per Barcelona. Convergents i populars van tancar, precisament, un acord sobre aquesta operació a principis de la setmana passada. La segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, és qui ha informat els grups sobre aquesta nova societat mixta que ha de gestionar 26 aparcaments del centre. L’aprovació del pla té una primera conseqüència: que es convoqui el concurs per tal que els operadors privats que vulguin gestionar aquesta nova empresa puguin presentar-s’hi.

Recasens ha afirmat que del que es parla és només d’una concessió, i ha criticat la manera d’actuar dels governs socialistes: “Vostès, quan s’acabaven les concessions, no les recuperaven. Vostès allargaven i prorrogaven la concessió a canvi d’unes petites millores. Per això ara la rendibilitat econòmica és tan superior, perquè vostès no ho havien fet en anys”. Jordi Martí (PSC) ha acusat Recasens de maquillar les dades i ha assegurat que no entén les raons del vot favorable d’UxB. Martí ha dit que “només hi ha raons ideològiques per l’acord entre CiU i PP”.

El president del grup municipal socialista ha demanat a l’alcalde que presentés l’estat de comptes actual abans de fer-se la votació. Segons Martí, “la ciutat no pot deixar escapar un actiu tan important com són els aparcaments municipals” i “no necessita malvendre’l per aconseguir uns diners que ja té”. Ha criticat a més la “manca de confiança” de Recasens en els gestors de B:SM i que els nous operadors vulguin -ha dit- incrementar el transport privat a la ciutat per tal d’obtenir més beneficis. El PSC ha anunciat mesures legals per aturar la decisió, com un recurs de reposició. Com que l’acord, però, és executiu, aquest recurs no el frena. Ara, els socialistes tenen un mes per fer-lo efectiu, i si tira endavant al plenari, aquest serà el pas previ a la presentació d’un recurs contenciós adnministratiu.

Javier Mulleras (PP) s’ha mostrat d’acord a no competir des del sector públic amb iniciatives que són de naturalesa privada. Els populars han recordat les seves aportacions a l’operació, com aconseguir 15 milions d’euros destinats a despesa social o bé l’exigència als nous operadors a fer millores de manteniment als aparcaments. “Hem optimitzat la construcció d’habitatge, hem passat del miler de pisos inicials als 2.223 actuals”, una xifra que va anunciar ahir Alberto Fernández Díaz. Mulleras ha criticat que el 2004 l’adjudicació es fes de manera directa i no pas sota concurs, com es farà ara, i ha dit que treballarà perquè els treballadors afectats tinguin una sortida laboral. “Podem dir que després de 50 anys, amb BAMSA recuperem el 40% de les joies de la corona, és a dir, els aparcaments del centre de la ciutat. Creiem que aquesta operació és bona per a Barcelona”.

Joaquim Mestre (ICV-EUiA), després de saludar els treballadors de B:SM presents a la tribuna, ha dit que el projecte ha estat una espècie de “mercat de Calaf”, perquè el nombre de pisos socials ha anat fluctuant des del juny de 2013, quan es va presentar el projecte. Mestres creu que aquest és només “l’inici d’altres privatitzacions, com el Parc del Tibidabo”, i que la inversió en habitatge social “és només un esquer” per encobrir l’operació. Els ecosocialistes creuen que l’Ajuntament té ingressos de sobra com per no perdre la gestió dels aparcaments i que no és una operació necessària. Critica que l’empresa BAMSA pugui dictar les polítiques de trànsit i mediambientals de la ciutat en els propers anys. “Aquesta decisió afecta 40 treballadors i treballadores municipals i els ha d’escoltar”, ha dit en referència a Sònia Recasens.

Jordi Portabella (UxB) creu que l’operació no es pot qualificar de privatització, “perquè tothom sap diferenciar una privatització d’una col·laboració publicoprivada”. El republicà pensa que l’Ajuntament no es ven cap aparcament i no perd cap titularitat. Ha defensat la subrogació del conjunt dels treballadors i ha dit que el seu grup insistirà fins a l’últim alè per garantir-ne la continuïtat.

“Senyor Martí, jo no sé si vostè guanyarà les primàries tocant la flauta…”, ha estat la rèplica d’Alberto Fernández Díaz, en refència a l’acte de les primàries d’ahir a la plaça de Sant Felip Neri. El PP ha estat contundent amb la rèplica i ha acusat el PSC de vendre’s el patrimoni en sòl públic, especialment en el front marítim. A continuació, s’ha reprès la picabaralla entre Recasens i Martí. La tinenta d’alcalde ha posat d’exemple operacions anteriors engegades pel PSC: “Oi que no els van privatitzar? Doncs ara tampoc. Lamento que l’operació tiri endavant amb una gran majoria del plenari i que només PSC i ICV-EUiA s’hi oposin”. Recasens ha parlat del tancament d’un “cercle virtuós” i ha afirmat que s’ha arribat a final de recorregut amb una millora del projecte inicial. “Tenim uns actius als quals hem de donar rendibilitat”.