Segons recull el document de la síndica, l’any passat es van quadriplicar les queixes en matèria d’habitatge. De fet, van ser el gruix més nombrós de queixes que li van arribar. Vilà ha alertat que el 2013 es van agreujar els problemes d’habitatge a causa dels desnonaments, la reducció de prestacions socials i una política municipal d’habitatge, que considera “insuficient”. Per això reclama que s’elabori un pla de xoc per crear un parc públic d’habitatge social a Barcelona. “Vull dir que cal fer-ho ja”, ha remarcat. Aquest pla, diu, ha d’anar encaminat a comprar habitatges vells, fer-ne la rehabilitació bàsica i lliurar-los a un lloguer assequible, tot reservant-ne una part en règim especial per a usuaris en exclusió. I ha afegit que s’hauria de comptar, a més, amb la incentivació de la borsa de lloguer social privat. Vilà ho considera urgent, perquè assegura que cada dia hi ha menys habitatge de lloguer a l’abast de la gent i, per contra, creix el dedicat a negocis turístics.

Bona part de les queixes fetes arribar a la síndica són per la presència de suposats pisos buits en edificis protegits. “Els demano posar fi a aquesta imatge de mala gestió fent públic al web municipal la relació d’habitatges del Patronat Municipal de l’Habitatge amb l’estat d’ocupació. No hi ha excusa per no fer-ho”, ha afirmat. També li han arribat força casos de persones a qui es denega un habitatge d’emergència. Segosn Vilà, “la nova regulació en curs hauria d’establir amb garantia de dret subjectiu l’empara d’aquesta situació a totes les persones en situació de vulnerabilitat extraordinària i excepcional, com és no tenir ingressos”.

Els diferents grups han pres la paraula. Des del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que es constata “l’increment de queixes i consultes al voltant de l’habitatge” i admeten que “la política en aquesta matèria és absolutament deficitària”. El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, ha dit que l’informe és “una alenada de realitat” i que “ens fa tocar de peus a terra”. Martí creu que la situació que reflecteix l’informe no és culpa del govern, però ha de fer els possibles per mirar de revertir la situació. Ricard Gomà, d’ICV-EUiA, s’ha mostra d’acord amb l’informe quan afirma que l’habitatge a Barcelona no progressa i demana aplicar mesures molt més potents per pal·liar aquest problema: “Seguirem combatent les polítiques inhumanes que rescaten bancs i desnonen famílies”, ha dit. El líder d’UxB, Jordi Portabella, ha coincidit amb la síndica que “el parc d’habitatge públic és molt insuficient” i que cal “intervenir a curt, mitjà i llarg termini”.

Per part del govern, el regidor de Presidència, Jordi Martí Galbis (CiU), ha estat l’encarregat de valorar l’informe de la síndica. Ha enumerat les accions que el govern de Xavier Trias ha emprès per tal de pal·liar els problemes desgranats. Martí diu que el govern comparteix les recomanacions de la síndica especialment pel que fa als serveis socials: “Som conscients que tenim un trajecte de millora en el camp de l’atenció a les persones i de resoldre els seus problemes”.