La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, han anunciat a les xarxes socials que no es presentaran a les llistes de Barcelona en Comú per a les eleccions municipals 2023. Tots dos han explicat la decisió a l’alcaldessa, Ada Colau, que els ha traslladat el seu respecte per aquesta decisió personal, i també ho han notificat a l’executiva del partit i al grup municipal.

Laura Pérez, la primera regidora de Feminismes

En un escrit publicat aquest dimarts a Twitter i Instagram, Laura Pérez explica que renuncia a formar de les llistes electorals “contenta i orgullosa” per la feina feta. Pérez acompanya l’escrit d’una fotografia de fa vuit anys i relata que justament aquest és el límit que va decidir posar-se per assumir responsabilitats polítiques a l’Ajuntament de Barcelona.

Assegura que ho fa amb “profund agraïment” per la confiança que li han donat i “orgullosa” del treball realitzat amb les entitats de la ciutat, i del “privilegi” que ha suposat estar al govern d’Ada Colau. La tinenta d’alcaldia diu que deixa “a un costat la institució” però que continuarà treballant des dels espais veïnals, la lluita feminista, de la justícia social i pels drets LGTBI. “D’aquí no me’n vaig“, sentencia.

Laura Pérez ha estat la primera regidora de Feminismes i s’ha caracteritzat per la lluita contra el masclisme i l’homofòbia. Destaca l’obertura de centres pioners com l’especialitzat en el col·lectiu LGTBI o el de Masculinitats Plural, així com el reforç de l’atenció a les víctimes de violència masclista. També ha posat el focus en la prevenció dels abusos sexuals a menors i ha fet front a l’augment persones que dormen al carrer malgrat haver-hi destinat més pressupost i crear més places d’allotjament.

Eloi Badia: Gràcia, contaminació i neteja

Eloi Badia, que també és regidor de Gràcia, ha anunciat la decisió de no anar a les llistes de les eleccions municipals a través de Twitter i Facebook. Assegura que marxa “content pels projectes duts a terme” i també agraït per la confiança dipositada en ell. L’actual regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica s’acomiada amb el convenciment que “Barcelona té molta vida al davant amb els comuns!“.

Com a regidor de Gràcia, Eloi Badia ha impulsat mesures per reduir la massificació turística al Park Güell. L’elèctrica pública, Barcelona Energia, també porta el seu segell, així com el desplegament de la Zona de Baixes Emissions -que es va refer per un revés judicial-. A més, ha liderat un pla per guanyar espais verds, ha estat la cara visible del polèmic porta a porta a Sant Andreu i s’ha encarregat de fer efectiu el nou contracte de neteja i respondre a les crítiques per brutícia.

Què passarà amb Janet Sanz?

Tant Laura Pérez com Eloi Badia ja fa vuit anys que estan a l’Ajuntament amb BComú, el límit de dos mandats que fixa el Codi d’ètica de la formació. En cas d’haver volgut continuar s’haurien d’haver sotmès a una votació de la militància, com va fer Ada Colau abans de presentar-se com a candidata per tercera vegada. Ara, només queda una regidora en la mateixa situació, Janet Sanz. La tinenta d’alcaldia també va entrar al govern el 2015, quan Colau va guanyar les eleccions.